• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Elfsteden roeimarathon 2017: Inschrijving geopend!!!

Even een korte uitleg voor onze nieuwe leden.
De Elfsteden Roei Marathon (ERM) is een roeitocht langs de Friese elf steden die wordt georganiseerd door roeivereniging “Wetterwille” in Leeuwarden. Ook voor geoefende roeiers is het een zware tocht met start en finish in Leeuwarden. Totale afstand 208 km. Er wordt geroeid in een C2 in estafetteverband door 4 ploegjes van drie. Maximaal mogen per boot 12 roeiers meedoen. De tocht moet binnen 24 uur worden volbracht. De start is ’s avonds om 20.00 uur en er wordt ’s nachts doorgeroeid. Een goede conditie en voorbereiding is vereist. De beloning is een fantastische ervaring met veel voldoening en een elfstedenkruisje (als je op tijd binnen bent). Wij roeien met de Watersnuffel.

Bekijk hier ook het verslag van vorig jaar

Traditioneel wordt de tocht gehouden in het weekend na Hemelvaartsdag. Voor 2017 betekent dit van vrijdagavond 26 mei tot zaterdagavond 27 mei.

Ook dit jaar is er geen ERM coördinator maar zal de Roeicommissie de ERM opstarten. Dit betekent dat er iets meer van de roeiers die de ERM roeien wordt verwacht. Omdat er al een aantal keren de ERM is geroeid hebben we al een erg goed draaiboek en is alles aanwezig om de boot te prepareren voor de ERM. Voor de Roeicommissie is het makkelijk als er binnen het roeiteam een teamcaptain komt die dan het aanspreekpunt is voor de roeicommissie. Als je teamcaptain wilt worden kun je je bij de roeicommissie aanmelden. Wil je niet roeien en chauffeur zijn maar vind je het wel leuk om voor 2017 de teamcaptain te zijn dan is dit ook een optie.

Aantal boten
Dit jaar gaan we ervan uit dat er met twee gelijkwaardige boten wordt geroeid.

Voor één boot hebben wij 12 roeiers nodig en 4 chauffeurs. Om de ERM te roeien moet je een goede conditie hebben en wordt er verwacht dat je minimaal 2 keer per week serieus traint. De omstandigheden kunnen zwaar zijn en dan is het al een hele uitdaging om de boot op tijd binnen te krijgen. Een roeier roeit ongeveer 40 km (in blokken van ongeveer 10 km) en stuurt 20 km (in blokken van 10 km). Ook het sturen moet worden getraind, omdat er soms uitdagende situaties zijn.

Om mee te mogen doen aan de ERM moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Je moet beschikken over een goede basisconditie.
  • Je moet 1 tot 1,5 uur lang 10 km per uur in een C2x+ boot kunnen roeien (naar de sluis bij Koekange en terug).
  • Je moet op het moment van de tocht beschikken over de certificaten w-stuur/BRS en scull 1.
  • Je moet op het moment van de tocht d.m.v. toertochten of marathons stuurervaring opgedaan hebben.
  • Je moet voldoende fit zijn om snel in en uit de boot te kunnen stappen.
  • Je moet zoveel mogelijk bij de bijeenkomsten (dat zijn er zo’n 3) aanwezig zijn.
  • Als ploeg moet je van tevoren samenkomen om de trajecten te bespreken en samen te oefenen.
  • Je moet je te sturen routes zeer goed bestuderen, ondanks dat we weer voor GPS tijdens de tocht willen zorgen.

Aanmelden als chauffeur
Je hebt als chauffeur de verantwoordelijkheid de roeiers op tijd op de juiste wisselplek af te zetten en bent dus zeker onderdeel van het team (je ontvangt alleen helaas geen kruisje). Een paar weken voor de tocht wordt er met de chauffeurs een ronde door Friesland gemaakt om de wisselplaatsen te bekijken. Hierbij worden ook de eventuele alternatieve opties besproken, want als tijdens de tocht blijkt dat een wisselplaats te druk is, moet worden uitgeweken. Voor 1 boot hebben we in totaal 4 chauffeurs nodig. Als chauffeur hoef je geen lid van de vereniging te zijn. Bij de wisselplaatsen moet je alleen de boot naar de kant trekken met een pikhaak, de boot vast houden en als de roeiers er in zitten de boot afduwen met de pikhaak. Je kunt als chauffeur ook kijken of je het volgend jaar als roeier mee zou willen doen. Als iemand buiten de vereniging zich als chauffeur aan wil melden, doe dit dan via een lid tegelijk met je eigen aanmelding. Lees bij het evenement hoe je dat doet. Voor de chauffeurs is het een minstens zo unieke belevenis!

Vraag je partner, vader, moeder, vriend, vriendin, broer, zus, zoon, dochter etc. dus gerust om dit unieke evenement te chauffeuren!

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN (wel even inloggen)

Net als voorgaande jaar willen we gebruik maken van track & trace (zodat wij en thuisblijvers de boot kunnen volgen) en GPS aan boord (voor de stuur om de route te zien). Dat laatste neemt niet weg dat je je te sturen traject goed uit je hoofd moet leren.

De beloning is een onvergetelijke ervaring met veel voldoening en een elfstedenkruisje (als je op tijd binnen bent). Het draait om teamspirit, samenwerking, gezelligheid, adembenemend mooie natuur (met zonsopgang), discipline, adrenaline, het wij-gevoel, emoties, weinig slaap en je helemaal kapot roeien tot je letterlijk niet meer op je benen kunt staan. Het is lastig in woorden uit te drukken als je het nog niet meegemaakt hebt en het klinkt misschien dramatisch, maar je hebt het er echt allemaal voor over! Overigens, het weinig slapen merk je pas als het hele evenement achter de rug is. Tijdens de tocht heb je zoveel adrenaline in je lijf dat je van weinig slaap geen last hebt. Als het achter de rug is ben je zeker weten ook besmet met het ERM-virus! Het is echt iets unieks!

LET OP: INSCHRIJVING SLUIT 31 december!!! LET OP: INSCHRIJVING SLUIT 31 december!!!LET OP: INSCHRIJVING SLUIT 31 december!!!LET OP: INSCHRIJVING SLUIT 31 december!!!