• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Inhalen vrachtschepen

Inhalen vrachtschepen

Dit nieuwsbericht is bedoelt om iedereen voor te lichten over de risico’s die horen bij het inhalen van vrachtschepen. Wanneer beide vaartuigen in tegenover gestelde richting varen is er nagenoeg geen risico op een aanvaring, maar bij inhalen van achteren bestaat dit risico wel door het lage verschil in snelheid. Een langzame boot of diepliggende boot wordt sneller aangetrokken, bijvoorbeeld een skiff loopt minder risico dan bijvoorbeeld de Watersnuffel (C2+) of een C4+.

Recent heeft zich bij ons op de vereniging een bijna ongeval voor gedaan. De Watersnuffel (drie roeiers) haalde het vrachtschip de Vectura in. Zowel het vrachtschip als de Watersnuffel was onderweg van Meppel naar Hoogeveen.

Door de waterverplaatsing werd de watersnuffel richting het vrachtschip getrokken. Gelukkig zonder risico’s vanwege het juiste handelen door de roeiers.

 vrachtschip

Illustratie

De aanzuigende werking van een vrachtschip is in bijgesloten figuur geillustreerd. Ter hoogte van het midden van het schip is dit het sterkst. Op youtube kwam ik nog een roekeloze waterskiër tegen die deze aanzuigende werking aan den lijve heeft onder vonden.

Met vriendelijke groet,

Roel Steenbergen