• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Boordcertificaten voor Jordan en Anne

Een mix2x16 zoals dat zo mooi heet. Gegrepen door het roeivirus kwamen ze bijna altijd op de training.

Doel: iedereen van de roeivereniging verslaan. Binne en Fred waren de laatste twee om te verschalken, geholpen door hun leeftijdscorrectie waren ze er bijna. Jammer dat de blessures roet in het eten gooiden.

Ondertussen hadden ze alle certificaten al binnen behalve die van het boordroeien. Maar eerst uitgegroeid zijn is het protocol voor boordroeien, en dat is een goede bijkomstigheid, want Anne had bijna een stok nodig om voor de eerste keer in de boord 2 te stappen.

Het eerste half uur in de zomer van 2016 heb ik weinig roeibeweging gezien. Alleen een rimpeling op het water van de trillende knieën.

De tweede helft van die eerste sessie werd er al behoorlijk geslifferd, en ik begreep later dat Anne mij of eigenlijk het boordroeien behoorlijk verwenst heeft.

Toch vorig zomer een aantal keren in de Boord 2 kunnen roeien, angst en nieuwsgierigheid vochten om de aandacht, en als de Grote Keizer het water in ging stonden ze voor in het rij om in te mogen stappen.

Scullen in de 2x bleef zwaar favoriet tot dit voorjaar, toen kwam het besef dat als ze straks naar de Universiteit gaan, ze toch ook wel graag echt willen kunnen boordroeien.

De examens gooiden toch al het hele wedstrijdritme in de war om zo Fred en Binne alsnog te verslaan. En ze hadden ook al door dat wanneer Wouter en Thijs bij elkaar in de boot stappen, ook zij niet meer te pakken zijn.

Dus boord 2 werd het nieuwe doel.

Elke mogelijkheid (lees vlak water) werd benut. Later ook bij ruw water, want de Bronlibel was uit de vaart. Het ging al beter, vorige week zelfs hun eerste 500 meter gezien onder de 2:00 min.

Ik kan ze ondertussen niet meer bijhouden in de skiff en dacht een mogelijkheid te hebben gevonden om nog een keer van ze te winnen. Op volle snelheid komen in 25 halen, dan een Noodstop en keren.

Niet dus!  De noodstop begon gelijk, maar toen ik dwars lag waren zij al gekeerd.

 

Een mix in een 2 is best bijzonder. Daar komen ze nu zelf ook achter. Jordan is sterker, maar Anne heeft meer conditie en souplesse. Er moet een bijzondere balans zijn tussen kracht en tempo om het maximale eruit te halen zonder dat je scheef gaat.

We hebben alle eisen van Boord 1 en 2 van de site geplukt en in een cijferlijst geperst. Net zoals we gedaan hadden voor de jeugd Skiff certificaten. (Pieterburen hebben we er maar uitgelaten.)

Begin Juli was het zover. Met het scorebord op de knieën alle eisen laten showen.

Anne heeft daarbij een mooie 8.9 voor Boord 1 en een 8.3 voor Boord 2 gehaald, En Jordan een 9.0 voor Boord 1 en een 8.2 voor Boord 2.

Mooi om te zien dat een examen het beste in ze naar boven haalt, want ik had ze nog nooit zo mooi watervrij zien roeien.

Anne gaat na de vakantie naar Wageningen om daar te studeren en Jorden naar de TU Twente. We zullen ze hopelijk nog wel enkele weekenden zien roeien bij ons in de vaart.

Ze willen de nieuwe 2x zeker nog een keer proberen. Wat hadden ze graag in gelijkwaardig materiaal willen strijden tegen Fred en Binne.  Maar hij komt net te laat voor ze.

Dinsdag was onze laatste officiële training. Als je dan voor de laatste keer bij bordje 14,5 rondt en daar met de dreigende regenlucht op de achtergrond in spiegelglad water even ligt te kletsen met ze, voel je je een gelukkig mens. Met als hoogtepunt het baanrecord op de Midzomer Vechtrace in de mix18. En alle medailles vorig jaar in het Junioren competitie.

Met het uitreiking van hun Boord Certificaten sluiten we een geweldige periode af. (n.b. boord 2 gaat niet verder dan gladde 4 dan wel 8+) Boord 3 misschien? Iets voor de roeicommissie?

Martin Oost