• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

De Kerkboot kiest het ruime sop met de Compagnie.

100_8022 (2) 100_8008 (2) 100_8016 100_8015 100_8009 (2)DSC05862 DSC05863 DSC05864 DSC05866 DSC05867 DSC05872100_8046 100_8039 100_8036 (2) 100_8025 100_8026 (2) 100_8028

Terwijl ik zondagavond nog wat administratie voor mijn werk zit te doen, voelde ik alles gloeien en dacht; nu dan eerst het artikeltje voor de site, nu ben ik nog in Friese sferen.

We hadden een prachtige dag! Gerry had alles perfect voorbereid. De boot was volgepland met gezellige roeiers en Gerry, Frans en Pouwlien stonden garant voor de betere stuurmanskunsten!

Het belooft mooi weer te worden en dat voelen we al als we om kwart voor negen verzamelen. De kade ligt afgeladen met kleine bootjes en iedereen verkneutert zich op het achterdek in de ochtendzon. Allemaal douchen, plassen, wassen in dat éne kleine huisje.

Sommigen gaan zelfs met de vouwfiets ter kerke! Wij doen ook zoiets maar dan heel anders. Met de liedboeken in de waterdichte plunjetas (toch Karin?) vertrekken wij naar Sneek voor een dagtocht in de kerkboot. Ik had er plaatjes van gezien en het leek mij heel leuk om eens in zo’n Vikingschip te roeien!

Roeivereniging de Geeuw Sneek ontving ons gastvrij met koffie. Ze hadden hun hele botenarsenaal op het gras liggen omdat het asbest dak van één loods vervangen moest worden. Omkleden was een kwestie van een laagje uit, schoenen wisselen en alles in de tassen proppen.

Frans Middelhoff van de Geeuw zorgde dat de kerkboot netjes te water ging en na de nodige instructies was het GO………..

Gerry zette via IJlst koers naar een stevige aanlegsteiger waar we in een lekker briesje windkracht 3 NW de eerste laagjes uittrekken. Weliswaar is er geen koffie, maar wel een prettig sanitaire voorziening (hoog riet). Hierna neemt Frans het helmhout over en zit ook als een ware viking achterop het schip om ons aan te vuren harder te gaan en zelfs motorboten in te halen. Wat een geweldige ervaring!

We roeien via de Brekken, Oudhof en de Langweerdervaart naar de Langweerderwielen en meren af in Langweer langs de fietsboot die in het dorp ter hoogte van de kippenbrug aan de kade ligt. Maar hoe kom je vanuit de kerkboot op een hoog (oud) beurtschip?!? Het lukte! We hebben ons, met hier en daar een kontje, echt van boord ‘gehésen’.

Het terras van restaurant ‘Noflik Langwar’ werd in een mum van tijd verbouwd zodat we met vijftien personen aan een lange tafel zaten. Na de lekkere broodjes, kopjes koffie met appeltaart en friese soep gingen we weer aan boord om ons door Pouwlien, goed voorbereid, het laatste stuk richting Sneek te laten sturen. De lucht wordt blauwer en de wind trekt aan. Jammer, want met een stevige vlaag vliegt de favoriete pet van Pouwlien overboord. De ‘pet over boord’ actie wordt snel afgebroken want de witte pet is niet meer te zien tussen de witte schuimkopjes. “Hé kijk!” Ja hoor, boven ons verschijnt een professionele drone, wat zal dat een leuke film geworden zijn! TV Fryslan?

Wiebe en Jurgen zitten de hele dag op slag, een prettige slag die goed te volgen is. De bladen van hun riemen zijn wit, lekker opvallend. De andere roeiers zitten met z’n tweeën naast elkaar. Roeien met één vaste riem en eigenlijk heeft niemand daar moeite mee! Samen met Rita zit ik voor de boegen en het ziet er echt relaxed uit. Vanaf het eerste moment volgen de roeiers de commando’s goed op en de gelijkheid doet niet onder voor de echte adelborsten die in de Koningssloep roeien. Omdat het een vaste riem is, moet deze bij aanleggen op tijd afgenomen worden en omhoog gezet worden. Daarna leg je de riem naast je neer. Onderweg kan je de riem vastzetten om iets met twee handen te kunnen doen; verkleden, eten, drinken, uitrusten…..

Via het Jentjemar, de Langstaartenpoel en de Gudsekop voeren we over de Goëngarijpsterpoelen terug naar het Sneekermeer. Met een stevige bries op de kop voeren we richting Houkesloot. “Op de benen, nu kan het nog”, klonk het door de headset. Ja ja, na zo’n dag zon, wind en water wil je wel

weten wat de gemiddelde snelheid is; 9,4 km meldt Jurgen. “Op de benen”, klinkt het nogmaals! Dat hebben we wel even nodig, Sneek is in zicht! Voor we ’t weten liggen we onder de schitterende Waterpoort. We manoeuvreren nog een klein eindje door Sneek richting de Geeuw en onder het toeziend oog van bootsman Middelhoff meren we zeer tevreden af.

Met vereende krachten de kerkboot in de loods gezet, onderuit op het bankstel nagepraat, afgerekend, de laatste boterhammen onderuit de tas gehaald en lekkere chocola van Rita gegeten.

Terug in Hoogeveen liggen daar nog steeds de zelfde motorbootjes, een heel normaal beeld zo halverwege juli. Watersport maakt iedereen tevreden en voor deze schippers doet de Hoogeveense vaart niet onder voor de Friese meren.

Met een tevreden gevoel gaan we huiswaarts, maar in de auto word ik meteen weer geconfronteerd met de militaire coup in Turkije, De herdenking van de MH 17, doodgeschoten politieagenten en de naweeën van de aanslag in Nice.

Geen kop in het zand, maar deze dag op het water deed ons toch even alles vergeten. Heerlijk! Namens alle roeiers; Gerry hartelijk dank voor de organisatie!