• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Eerste jeugdcompetitie wedstrijd

Het heeft even geduurd maar we hebben gisteren onze eerste jeugdcompetitie wedstrijd geroeid. Hierbij worden alle noord en oostelijke roeiverenigingen uitgenodigd om 4x per jaar met hun jeugdleden tussen de 10-18 jaar mee te doen aan een boord aan boord wedstrijd op een baan die van afhankelijk van de leeftijd ongeveer 500 of 1000 meter lang is.

Wij hadden ons team door gebrek aan genoeg jongens of meisjes in het mixed veld ingeschreven, er van uitgaand dat dat het veeg klasje was. We kwamen een beetje onwennig aan om 9:00 uur. De ene vereniging wat strakker in pak dan de ander. Van 12 jarige kinderen tot imponerende jonge mannen, alles krioelde door elkaar heen.

De wedstrijd organisatie liep heel strak, waarschijnlijk ook wel een beetje door het gedrag van de gemiddelde roeijeugd. Anne was als eerst aan de beurt, donderdag nog even voor de zekerheid geskiffed en had zich voorgenomen om rustig te starten. Ze was immers ziek geweest en haar hoofddoel was een supertijd met de 2x.

Bij de start werd ze verast door de concurrentie. Een lieve meid maar o zo sterk. In 10 halen lag ze al twee bootlengtes voor. Anne voelde dat haar boot wel erg stabiel lag en dacht “ik doe er een schepje boven op”. Omkijkend zag ze dat het gat niet groter werd. Nog een aanmoediging van de kant om een beetje te versnellen was genoeg om het gat weer te verkleinen. Jammer dat de baan niet langer was.

Toen Jordan gewaarschuwd door Anne’s verhaal iets steviger weg. Maar toch, een dame van 18 en 1.90 lang is geen partij voor het ventje van net 15. Na 100 meter lag ze al een bootlengte voor. Jordan ingeprent rustig blijven en door te zetten keek bij het 500 meter punt, hè ik lig er naast, tot zijn verbazing drie halen verder er zelfs voorbij, de aanmoediging voor de sprint had hij niet meer nodig.

Toen een dikke onweersbui. Gelukkig niemand van ons op het water en we konden schuilen.

Iets later dan gepland de 2x. Eerst Jelle en Anne, Jelle roeit net een halfjaar, nu in het veld van de gevorderden, donderdag nog ziek nu in de boot. Hij luisterde erg goed naar de aanwijzingen die hij van de boeg kreeg. Helemaal zoek geroeid maar wel een heel goede tijd neergezet, daarover straks meer.

Toen het klapstuk Anne en Jordan samen tegen een jongen (nou jongen, meer type Jerommeke) van 17 en weer die boom lange tante van 18. Bij voorbaat kansloos. Na 50 meter hadden ze nog maar een taft prijs gegeven. Na 250 meter lagen ze een bootlengte achter. En langzaam werd het gat groter. Om in de laatste 250 meter weer wat kleiner te worden.

Dus in het water 1 gewonnen wedstrijd en drie prachtige leermomenten. En daarmee laatste in de poule.

Maar vanochtend kwamen de resultaten binnen. Wat blijkt, ze waren gestart in het veld waar de toppers der toppers bij elkaar in een boot kruipen, dit bij gebrek aan een gelijkgestemde binnen de vereniging van het zelfde geslacht. En dan ook nog eens ingeschreven als gevorderden omdat we toch al wat jaartjes roeien. Dit onder het mom je kunt beter groots verliezen dan groots winnen. Al met al hadden we niet al te hoge verwachtingen. Maar als we alle 41 skiffs die gisteren de iets meer dan 800 meter baan hebben geroeid op 1 hoop vegen blijkt Jordan de 4de tijd te hebben geklokt met 03:28 en Anne als 4de meisjes met een tijd van 03:52 en daarmee overall 12de. Ongelofelijk knap gezien ze tegen 18 jarigen hebben gestreden die zeker 20 cm groter waren.

Bij de dubbels waren 44 starts. Anne en Jordan 11de of gedeeld 7de met een tijd van 3:24. Anne en Jelle 26ste of gedeeld 17de met een tijd van 3:40. Dit was wel erg competitief. Ter illustratie 3 seconden sneller en ze waren 5de geweest! Of anders bekeken 9 boten finishten binnen 5 seconden.

Al met al een geweldige dag. Met genoeg verbeterpunten. We werden allemaal verrast door de starts van de anderen. Alsof ze achterna werden gezeten door hyena’s vertrokken ze vanaf de wal waar ze op positie werden gehouden door een puntjes man.

Dus als je de jeugd binnenkort als een dolle door de vaart ziet rossen…. Zijn ze starts aan het oefenen.