• slide 2
  Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Inschrijving Elfstedentocht 2015 geopend!

Het is nog heel ver weg en de vorige editie is nog niet zo lang geleden geweest, maar de inschrijving voor de ERM 2015 is alweer geopend!

De details over het evenement heb je vast al eens gehoord, maar kun je hier nog eens nalezen.

Twee boten, toer- en wedstrijdcategorie
Elk jaar roepen we het weer, maar dit jaar willen we toch echt met twee boten aan de start verschijnen. Het enthousiasme was afgelopen keer zo groot dat het dit jaar toch echt haalbaar moet zijn. Omdat de ambities van elfstedenroeiers onderling wel eens kan verschillen en om de druk voor minder geoefende roeiers wat te verlagen willen we proberen een toerboot en wedstrijdboot vol te krijgen. Binnen de elfstedentocht kan een team o.a. ingeschreven worden in de toercategorie en in de wedstrijdcategorie. Het verschil zit hem voornamelijk in het doel wat de roeiers hebben: De toercategorie roeiers doen hun uiterste best om binnen 24 uur de tocht uit te roeien en de wedstrijdcategorie wil een betere tijd neerzetten dan afgelopen jaar en zij gaan ook voor het klassement. Over het algemeen kunnen wedstrijdroeiers of roeiers met wedstrijdambities meedoen in de wedstrijdcategorie.

Voor twee boten hebben we dubbel zoveel roeiers en chauffeurs nodig:
– Aantal roeiers: 24
– Aantal chauffeurs: 8
Dat is een behoorlijk aantal en we hopen dan ook dat het haalbaar is.

Aanmelden als roeier
Als je als roeier mee wilt doen, moet je bedenken of je mee zou willen doen in de toercategorie of in de wedstrijdcategorie. Indien je voorkeur hebt, geef dit dan aan bij de opmerkingen. Wanneer we niet 2 boten vol krijgen zal er net als afgelopen jaren alleen in de toercategorie gestart worden en besluit de roeicommissie wie uiteindelijk mee zullen doen. Hierbij wordt rekening gehouden dat roeiers die nog niet eerder meegedaan hebben voorrang krijgen, maar moet het team wel bestaan uit ten minste 4 ervaren elfstedenroeiers (1 per ploeg). Houdt er bij het aanmelden rekening mee dat het niet een gewone marathon is. Ook voor het toerteam geldt dat alleen toewijding, discipline, goede voorbereiding, doorzettingsvermogen en samenwerking zullen leiden tot een elfstedenkruisje. De tocht binnen 24 uur roeien is niet geheel vanzelfsprekend. Zoals je bij “gewone” toertochten en marathons wel eens de boot stil kunt leggen om wat te drinken of kleding aan/uit te trekken zal dat nu voor of na je te roeien/sturen traject moeten en niet onder het roeien. Je roeit/stuurt steeds stukken van een uur en hebt een uur (of soms meer) rust, dus er is dan tijd genoeg voor eten, drinken, toilet, een paar uurtjes slapen of een terrasje.

Om mee te mogen/kunnen doen in zowel de toer- als wedstrijdcategorie moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Je moet beschikken over een goede basisconditie.
 • Je moet 1 tot 1,5 uur lang 10 km per uur in een C2x+ boot kunnen roeien (naar de sluis bij Koekange en terug).
 • Je moet op het moment van de tocht beschikken over de certificaten w-stuur/BRS en scull 1.
 • Je moet op het moment van de tocht d.m.v. toertochten of marathons stuurervaring opgedaan hebben.
 • Je moet voldoende fit zijn om snel in en uit de boot te kunnen stappen.
 • Je moet zoveel mogelijk bij de bijeenkomsten (dat zijn er zo’n 3) aanwezig zijn.
 • Als ploeg moet je van tevoren samenkomen om de trajecten te bespreken en samen te oefenen.
 • Je moet je te sturen routes zeer goed bestuderen, ondanks dat we weer voor GPS tijdens de tocht willen zorgen.
 • Wedstrijdcategorie: Je moet beschikken over enige wedstrijdervaring en/of wedstrijdtraining en/of wedstrijdambities hebben. Wekelijks een extra training gericht voor de ERM is niet nodig, als je als ploeg van tevoren maar een paar keer samenkomt om het sturen te oefenen, in- en uitstappen (met andere ERM ploeg) en aan elkaar gewend te raken.li>

Aanmelden als chauffeur
Je hebt als chauffeur de verantwoordelijkheid de roeiers op tijd op de juiste wisselplek af te zetten en bent dus zeker onderdeel van het team (je ontvangt alleen helaas geen kruisje). Een paar weken voor de tocht wordt er met de chauffeurs een ronde door Friesland gemaakt om de wisselplaatsen te bekijken. Hierbij worden ook de eventuele alternatieve opties besproken, want als tijdens de tocht blijkt dat een wisselplaats te druk is, moet worden uitgeweken. Voor 2 boten hebben we in totaal 8 chauffeurs nodig en dat is in de praktijk vrij lastig. Er is dan ook besloten dat je als chauffeur geen lid van de vereniging hoeft te zijn en ook niet hoeft kunnen roeien en/of sturen. Bij de wisselplaatsen moet je alleen de boot naar de kant trekken met een pikhaak, de boot vast houden en als de roeiers er in zitten de boot afduwen met de pikhaak. Je kunt als chauffeur ook kijken of je het volgend jaar als roeier mee zou willen doen. Als iemand buiten de vereniging zich als chauffeur aan wil melden, doe dit dan via een lid tegelijk met je eigen aanmelding. Lees bij het evenement hoe je dat doet. Voor de chauffeurs is het een minstens zo unieke belevenis!

Vraag je partner, vader, moeder, vriend, vriendin, broer, zus, zoon, dochter etc dus gerust om dit unieke evenement te chauffeuren!

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN (wel even inloggen)

Net als voorgaande jaar willen we gebruik maken van track & trace (zodat wij en thuisblijvers de boot kunnen volgen) en GPS aan boord (voor de stuur om de route te zien). Dat laatste neemt niet weg dat je je te sturen traject goed uit je hoofd moet leren.

De beloning is een onvergetelijke ervaring met veel voldoening en een elfstedenkruisje (als je op tijd binnen bent). Het draait om teamspirit, samenwerking, gezelligheid, adembenemend mooie natuur (met zonsopgang), discipline, adrenaline, het wij-gevoel, emoties, weinig slaap en je helemaal kapot roeien tot je letterlijk niet meer op je benen kunt staan. Het is lastig in woorden uit te drukken als je het nog niet meegemaakt hebt en het klinkt misschien dramatisch, maar je hebt het er echt allemaal voor over! Overigens, het weinig slapen merk je pas als het hele evenement achter de rug is. Tijdens de tocht heb je zoveel adrenaline in je lijf dat je van weinig slaap geen last hebt. Als het achter de rug is ben je zeker weten ook besmet met het ERM-virus! Het is echt iets unieks!