• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Kerkboottocht verslag en foto’s

Dit was de route van de kerkboottocht van vandaag:

Onder grijswolkendek in lichte regen knorde ik naar Hoogeveen; Het hek was nog dicht en als ik niet donderdag tegen Frans “tot zondag” had gezegd zou ik kunnen twijfelen of ik wel de goede dag had onthouden. Maar al snel verscheen Friso, die knorrend uit zijn auto stapte, nog niet helemaal op
bedrijfstemperatuur (Friso dus). In no-time stond het parkeerterrein vol met enthousiaste roeiers, sommige last-minute geboekt, met allemaal goede weersverwachtingen voor de rest van de dag. Frans en Heleen hadden (weer) op zich genomen als laatsten te arriveren: iemand moet toch de laatste zijn.
De Sneeker roeiclub De Geeuw lag er stil en netjes bij, we werden hartelijk verwelkomd. De Geeuw heeft een mooie, dubbele loods, met een prachtige, opgeruimde (!) werkplaats, gezellige lounge, alles tip-top.
De kerkboot is heel anders dan ik verwacht had: het lijkt een heel grote omgekeerde wants; plat en breed en behoorlijk lang. Het te water laten verliep vlot, ervaren KBroeiers kozen rap hun geliefde plaatsen vóor in de boot. Op de krappe boeg-plekken Gerrie en Joke , op de dito slag-plekken Bert en ik, ook heel knus naast elkaar.
Frans had zich met de route bezig gehouden en koos voor de verandering linksom Sneek uit te varen: goede keus; we konden met een paar vroege jachten door geopende bruggen de stad uit. Het weer knapte op en de vaart zat er goed in, -14 roeiers v/m kunnen heel wat water verplaatsen – tot dat vier dames de riemen in de lussen hingen en aan de koffie gingen. Met 10 roeiers m/v gaat het significant trager dan met 14. Onze stuur was zo pragmatisch om ons snel aan wal te loodsen voor een echte koffiestop, bij het starteiland van de Snitsermar. Jans waarschuwing om niet daar aan te leggen was voor dovemansoren. Gevolg was dat de kerkboot bij elk passerend schip enorm lag te rollen en dus afgehouden moest worden (Friso en Arjen bedankt!) .

Na de koffie naam Friso het roer en de kaart. Je ‘weg’ vinden op open water valt niet mee; we koersten een tijdje op het verkeerde gat af. De Topo-app op mijn iPhone bracht uitkomst en met een boog (de “U” boven Goingarijp, zie kaartje) voeren we naar het paviljoen bij Ter Herne. Voor de route verwijs ik naar de GPS-track die Jannine heeft gemaakt met haar Garmin.

Traditiegetrouw stortten enkele roeiers (m ) zich op robuuste uitsmijters, andere (v/m) op subtielere gerechten zoals kibbeling, pannenkoek of tosti. We zaten er prima, uit de wind, zonnetje erbij, drankje… De afvaart ging onder toeziend oog van een schoolklasje perfect ( bij het aanmeren was gelukkig
geen publiek !). Met wind mee en een lekker tempo voeren we door sloten en vaarten, de Zwarte- en de Witte Brekken, lastige bruggen en blinde bochten richting IJlst. Heleen gaf regelmatig adviezen aan de stuurman van dienst om wat sneller te varen als er een leuke man in de buurt was, “wat heb jij een leuke boot” . We hadden overigens zelf ook erg veel bekijks; veel schippers (m/v) staken duimen op, maakten stimulerende opmerkingen, foto’s en filmpjes. Weet iemand een manier om wat beelden te pakken te krijgen? oproep op Facebook ? Bij IJlst een sanitaire noodstop voor Marjolijn – bedankt lieve villabewoonster! We moesten met een grote lus om de Ruiterpolder varen. Er werd inmiddels door sommige roeiers (m) gevraagd “zijn we er al bijna” want lichamelijke ongemakjes als blaren en zere konten begonnen op te spelen. Complimenten aan de stuurmannen die ons door het drukke waterverkeer loodsten en op deze tocht mooie staaltjes gaven van hoe je met 14 roeiers (m/v) vloeiend een brug passeert.

Het was een mooie, vrolijke en gezellige roeidag.
Ik ga vast vaker mee!

Luc

Dit zijn de foto’s: