• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Natte Vechtrace 2017

Z

Zaterdag 30 september is er een grote groep roeiers van ons richting Gramsbergen gereden om deel te nemen aan de jaarlijkse Vechtrace. Maar liefst 7 boten van Compagnie verschenen aan de start waaronder 3 skiffeurs!

Nadat in de week vooraf Fred het logistieke gedeelte op zijn netvlies had en de commando’s had gegeven hoe de 7 boten in Gramsbergen zouden komen, staan zaterdagochtend Martin en ik al in alle vroegte in Salland om daar de al op vrijdag gebrachte Orientlibel aan te riggeren. Het weer was tot dan goed te noemen….maar niets is veranderlijker dan het weer zal blijken. Ondertussen verschenen ook de andere roeiers voor het eerste blok: Henk-Johan en Atze en de 4x met Margo, Christel, Wiebe, Jurgen en stuurman Thijs. De sfeer is uitstekend te noemen. Goede prestaties hangen in de lucht, samen met de naderende regenbuien. Om half 11 stappen Martin en ik in de boot om richting de start te roeien. Door allerlei toestanden met de boot afgelopen zomer (2x schade) hebben wij niet veel in de 2x kunnen roeien. Van een nood een deugd gemaakt en veel in de skiff geroeid. Een aanrader: het helpt je techniek te verbeteren. Met goede moet en veel vertrouwen komen wij bij de start aan. We liggen in een sterk veld met oa 2 mannen uit Heerenveen die vaak winnen achter ons en voor het eerst een stel ketelbinkies uit Groningen (jonge 30-ers én brede schouders én power-legs) voor ons. Met wat stoere mannenpraat over en weer hebben wij ons in een underdog positie gemanoeuvreerd. Hopelijk onderschatten ze ons…ijdele hoop….

Ondertussen begint het gestaag te regenen. Gelukkig is het maar een bui….alleen duurt deze tot ver in de middag. Dan klinkt het startschot voor ons. Al snel zijn wij drijfnat, deels van het zweet, maar zeker ook van de regen. De Friezen en de Groningers zijn nergens meer te bekennen. Toch geen onderschatting… Toch roeien wij een goede race en met een slagtempo 25-26 en lange, rustige, maar krachtige halen naderen wij met gezwinde spoed de finish. Ondertussen een nieuw aangebrachte lus in de Vecht (natuurfreaks moesten zo nodig de oude meander herstellen) soepel doorgewerkt. Na ruim 22 minuten volgt de verlossende finishtoeter. Brandende longen en verzuurde benen, maar tevreden over de race! Stop de tijd!

Terug naar RV Salland. Nog steeds in de stromende regen…wat is roeien toch leuk. Klappertandend de boot afriggeren en opladen op de botenwagen. Gauw droge kleding aan en naar de kantine voor warme koffie en onze eindtijd aflezen op het scherm: 22:42! Mooie tijd. Dit klopt aardig met onze waarneming op onze sporthorloges. Zeer tevreden, maar ook voor verbetering vatbaar als het gaat om de snelheid.

Ondertussen wordt de tijd op de site van de Vechtrace bijgesteld naar 20:48. Misschien ouwe lullen compensatie, maar in onze ogen niet de juiste tijd. Eerlijk is eerlijk.

De andere roeiers druppelen binnen en staan de roeiers voor blok 2 trappelend van ongeduld klaar om te vertrekken.

Rond 15 uur komen ook de boten over de finish: 4x (mooie tijd!) en de andere mannen 2x zijn ook tevreden over hun prestaties, ondanks dat HJ en Atze nog even in een boom langs de oever hingen. Waar je al tijd voor maakt tijdens een wedstrijd, vraag ik mij af.

Ook blok 2 met Rieneke/Jannine  (sneller geroeid dan in Almelooo) en Fred (onder de 23 minuten) en Binne (21:25!) mogen terug kijken om een natte, maar goede Vechtrace.

De tijden zijn terug te vinden op de site van Salland: https://salland-roeien.nl/vr/index.php/nl/item/25-uitslag-2017-foto-s-en-film

De roei-groetsels

Alfred