• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Plek in de boot i.c.m. karakter van de roeier (bij een 8+)

Op deze website vond ik een schema van welke plek in de boot welk karakter van de roeier zou moeten/kunnen hebben. Het meeste klinkt logisch, maar ik wilde het jullie niet onthouden:

Holland8_plekken

 

Stuur
Alhoewel ze de kleinste en lichtste in de boot is, heeft de stuur het voor het zeggen. Zij heeft de touwtjes in handen en bepaalt wat er gebeurt in de boot. Ze is de schakel tussen coach en roeier en draagt een grote verantwoordelijkheid. De stuur heeft een goed bootgevoel, kan goed leiding geven en coachen en is communicatief zeer sterk. Tijdens de wedstrijd houdt ze het hoofd koel en grijpt op de juiste momenten in.

8, de slag
Kenmerkend voor de slag is haar perfecte techniek, souplesse, gevoel voor ritme en vasthoudendheid. Een goede slag kan voelen of de roeiers achter haar mee kunnen in het tempo en ritme dat zij voorslaat. Haar vasthoudendheid heeft ze nodig om het tempo en ritme af te dwingen bij de rest van de ploeg. Het is een natuurlijke leider die koelbloedig blijft op de belangrijke momenten.

7
De zeven vormt de ondersteuning van de slag. Het is de diplomaat onder de roeiers. Zij weet heel goed wat er nodig is om een topprestatie te leveren, maar zal niet als eerste over de tafel schreeuwen. Ze luistert goed naar anderen, voordat ze een uitspraak doet. In de boot voelt ze aan wat de slag wil en geeft dit duidelijk door aan de andere zes roeiers. Ze is ondersteunend en tegelijkertijd initiatiefrijk.


De zes is de leider van de machinekamer (roeiplek 3 t/m 6), ook wel ‘the powerhouse’ genaamd. Ze wordt gekenmerkt door haar kracht en vasthoudendheid. Ze laat zich niet snel om de tuin leiden en alles wat ze doet is goed onderbouwd. Als ze overtuigd is van het nut van haar acties, zal ze er alles aan doen om een optimaal resultaat te behalen en laat ze zich niet snel van haar pad brengen.

5
De vijf is de trouwe hond van de acht. Haar grootste kwaliteiten zijn haar kracht en haar drive. Ze houdt van orde en regelmaat, stelt hoge eisen aan zichzelf en verwacht dit ook van haar teamgenoten. Een geintje moet kunnen, als er maar geen kilometer van het schema afgeweken wordt.

4
De vier is de stille kracht in de boot. Ze is een belangrijke schakel tussen de slagen en de boegen, ook wel de slag van de boegen genaamd. Haar kracht en haal- en ritmevastheid zijn van groot belang in de acht, maar dit zal ze zelf niet snel inzien. Haar onzekerheid houdt haar scherp. Ze zet alles opzij om het hoogste doel te bereiken.

3
De drie is nuchter, ongecompliceerd en doet wat er moet gebeuren. Dit maakt haar een betrouwbare bouwsteen van het team. Met haar no-nonsense mentaliteit is zij altijd bereid de handen uit de mouwen te steken om samen een stap dichter bij het doel te komen. Kracht is haar grootste kwaliteit en samen met de vier vormt ze de motor van de boot.


De twee behoort tot het boegenpaar van de acht. Naast een flinke portie kracht bezit de twee ook de nodige souplesse en techniek om samen met de boeg de boot rechtdoor te laten gaan. Ze heeft graag controle op dat wat er gebeurt met de boot en haar lichaam. Alles dat gemeten kan worden, wordt door haar gemeten. Het liefst heeft ze een hartslagmeter, tempometer, snelheidsmeter en GPS aan boord. Door deze controles weet ze precies wat ze nodig heeft om het maximale uit zichzelf te halen en te pieken op het juiste moment.

1, de boeg
De boeg is degene die als eerste over de finish komt. Ze beschikt over een goede techniek, is scherp, zuiver en vasthoudend. Ze kan zich goed afsluiten voor ruis en volledig focussen op haar taak. Zo laat ze zich tijdens een wedstrijd niet afleiden door al het geweld dat zich voor  en naast haar afspeelt en blijft haar eigen ding doen. Alhoewel de boeg niet degene is die de meeste kracht bezit in de boot, kan zij een groot verschil maken in de snelheid van de boot. Ze is de facilitator in de boot. Door haar souplesse en ritmevastheid zorgt ze ervoor dat de motor goed zijn werk kan doen.