• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Roeien

Roeien is gezond
Roeien is gezond bewegen in de buitenlucht, in een roeiboot op het water, en behoort tot de meest complete fysieke sporten. Alle grote spiergroepen en gewrichten worden verantwoord ritmisch belast en ontlast. Er is een laag blessure risico. Roeien combineert techniek, kracht en conditie en het bevordert coördinatievermogen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de roeisport tot op hoge leeftijd beoefend kan worden en zo een sportmogelijkheid vormt voor inwoners van alle leeftijden.

Het weer
Zolang er voldoende daglicht is kan in principe het hele jaar geroeid worden. Alleen onweer, storm, mist en vorst kunnen leiden tot een vaarverbod. Met name in het voor- en najaar wordt over het algemeen intensief geroeid. Roeien vindt doordeweeks hoofdzakelijk plaats in de avonden als het wat langer licht is, en in de weekenden overdag (in de ochtend).

Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB)
In Nederland wordt het roeien voornamelijk georganiseerd, in verenigingsverband, bedreven. Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB). De roeisport in Nederland is groeiende. Momenteel wordt de roeisport in Nederland door ca. 34.000 mensen beoefend.

Disciplines
Binnen de roeisport zijn verschillende disciplines en men kan in verschillende boottypen roeien. Van een eenpersoons skiff, twee- en vierpersoons boten tot en met een acht met stuurman of –vrouw. Dit maakt de roeisport zeer geschikt voor zowel individuele beoefening als beoefening in teamverband. Roeien wordt zowel als wedstrijdsport als recreatief bedreven.

Wedstrijdroeien
Alle roeiers kunnen (indien gewenst) uitkomen in wedstrijd- of competitieverband. Zo organiseert de KNRB een regionale juniorencompetie en organiseren veel roeiverenigingen een jaarlijkse wedstrijd of toertocht. Door het hele land worden jaarlijkse diverse toertochten georganiseerd. Bovendien is roeien ook zeer geschikt voor mensen met een beperking. Deze vorm van roeien wordt door de KNRB sterk gestimuleerd. Voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking biedt de roeisport ruim voldoende mogelijkheden om actief te blijven.

De Hoogeveense Vaart
De Hoogeveense Vaart ligt aan de zuidelijke rand van de gemeente. Vanaf de sluis bij Erflanden is er in westelijke richting een prachtig roeitraject van +/- 8 km. door een gezonde landelijke omgeving. Roeien is als sport zeer geschikt om in een dergelijke, natuurlijke omgeving beoefend te worden. Het water is voldoende breed om met één-, twee- of vierpersoons boten het water op te gaan. Vooralsnog wordt de Hoogeveense Vaart op dit traject hoofdzakelijk gebruikt door sportvissers. Verder wordt er vooral langs de Hoogeveense Vaart gerecreëerd door voetgangers, fietsers en skeeleraars.

Als je begint
Iedereen die begint met roeien volgt eerst de basiscursus BRS – Basis Roeien en Sturen, waarna de instructeur de roeiers verder opleidt voor het niveau scull 1. Deze cursussen starten het hele jaar door. Daarna bestaan er meerdere mogelijkheden om door te gaan. Je vindt de opties op de pagina ‘Roeien na BRS (W-stuur) en scull1′. Je kunt je aanmelden voor de optie die jouw voorkeur heeft, waarna dit verder begeleid wordt.

Reserveren van een boot
Vrij roeien in een skiff of met een ploeg kan altijd mits de weersomstandigheden dat toelaten en een boot beschikbaar is. Je kunt een boot afschrijven in het afschrijfboek in de loods. Tijdens instructies en training is een deel van de boten gereserveerd en dus niet beschikbaar. Vaste reserveringen kun je indienen bij de roeicommissaris. Op de website staat het actuele overzicht van de ploegen en reserveringen.

Voor alle boten geldt dat minimaal de helft van de roeiers dient te beschikken over het vereiste certificaat. Voor de wedstrijdboten geldt dat de volledige ploeg moet beschikken over de vereiste certificaten. Bij gelijktijdige aanvraag voor gebruik van een wedstrijdboot heeft een wedstrijdploeg voorrang.

‘Vrij roeien’
Bij het vrij roeien zijn alle leden welkom. Op basis van de aanwezigen worden de roeiers over de boten verdeeld.

Van april t/m september: woensdagavond om 19.00 uur en zondag om 10.00 uur.
Van oktober t/m maart: zondag om 10.00 uur.

Vaste roeimomenten
Klik hier voor de vaste roeimomenten van bepaalde ploegen. Hierin zie je ook welke boten gereserveerd zijn.

Opzoek naar een roeier/ploegje?
Als je op zoek bent naar een roeier of een ploegje, kan je uiteraard iemand aanspreken waarmee je wilt roeien. Je kunt ook een berichtje achterlaten op de pagina Roeier/ploeg gezocht.

Cursussen
Er bestaan tal van mogelijkheden voor het volgen van een opleiding om de roeivaardigheden te verbeteren. Leden kunnen zich hiervoor opgeven. Zie voor verdere informatie roeien na BRS (W-stuur) en Scull1. Op vele momenten in de week wordt er gecoacht, in overleg met onze coaches. Zie hiervoor ook de pagina’s Indelingen instructie en ploegen of Ergometeren.

Instructie geven/coachen
Zoals bij vele verenigingen is er bij ons ook een tekort aan instructeurs/coaches. De vereniging biedt mogelijkheden om na het behalen van je scull 1 certificaat onder begeleiding van een ervaren instructeur (beginnende) roeiers op te leiden. Zo zijn er jaarlijks bijeenkomsten en cursussen. Mocht je tijdens je (aspirant)lidmaatschap ook al geïnteresseerd zijn, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom. Mocht je zo enthousiast zijn, dan zou je ook een officiële opleiding tot instructeur/coach kunnen volgen bij de KNRB en wedstrijdploegen kunnen coachen. Zie voor meer informatie de downloads op deze pagina of mail naar instructie@hrvdecompagnie.nl.