• slide 2
  Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Verslag instructeursbijeenkomst 5 juni

Op woensdag 5 juni gaf Hans Diehl de instructeurs veel nuttige tips om betere instructies te kunnen geven aan zowel nieuwe leden als ervaren roeiers. Hans is een zeer ervaren instructeur/coach en is ook verbonden aan het opleidingsprogramma van de KNRB. Hij heeft recent enkele van onze instructeurs begeleid die de opleiding Roei-instructeur 2 gevolgd hebben. Ook heeft hij o.a. Ronald Florijn begeleid naar de spelen. Ook als “gewoon” belangstellende roeier was de avond zeer leerzaam om een betere techniek te leren en het beter te begrijpen.

Voor de leden die er deze avond niet bij waren, maar ook voor degene die er wel bij waren als geheugensteuntje, hebben we hier nog eens zijn tips uiteengezet:

 • Als instructeur niet te snel met de complete haal beginnen maar eerst met vaste bank. Eerst armen, dan rug er bij, dan benen er bij. Ook op de ergometer. En dat vrij lang (kilometer per deel bijvoorbeeld). En zo eigenlijk elke les/training beginnen.
 • Bij voornamelijk de jeugd moet eerst bootgevoel aangeleerd worden. Zij zijn ook niet bang om te gaan dus dat kan (in de zomer) gerust. Daar leren ze goed bootgevoel van krijgen. Volwassenen zien dat niet zo zitten. Maar het zou wel heel goed zijn.
 • De 3e stop moet veel geoefend worden om de gelijkheid te bevorderen.
 • Het oprijden (actief) is een term die beter vervangen kan worden door de term aanglijden, waarmee meer de nadruk wordt gelegd op de noodzaak om de boot onder je door te laten glijden, zodat deze niet horizontaal heen en weer gaat bewegen waarbij de boot telkens weer stil komt te liggen.
 • Het is bij beginnende roeiers heel verstandig om te beginnen in een Wherry. De stabiliteit maakt het mogelijk om veel aandacht te besteden aan de techniek.
 • Het snel wegzetten na de uitpik is eigenlijk niet snel wegzetten (dat haalt de cadans weg) maar een doorgaande beweging. Veel roeiers hebben de neiging om aan het eind van de haal te vertragen waardoor de uitpik blijft haken/vertraagt, maar Hans legde uit dat als je dan dezelfde snelheid en kracht behoudt het uitpikken vanzelf moet gaan.
 • Het aan het einde vertragen heeft dan weer te maken met dat men veel kracht zet bij de inpik terwijl het meeste rendement gehaald wordt in een hoek van 20 graden (zo’n 10 graden voor en 10 graden nadat de riem loodrecht op de boot staat). Je kunt ook niet al vol kracht zetten wanneer je onderbenen nog in een hoek van 90 graden op de kielbalk staan, maar pas iets later. En dan ben je je kracht aan het einde van de haal kwijt.
 • Bij het boordroeien is het van belang om armen en rug goed mee te bewegen met de riem. Binnen arm iets buigen.
 • Ook moest veel gelet worden op schouders die bij de inpik ontspannen en voor het bankje zijn
 • Het terugklippen vanaf de knieën was het volgens Hans niet. Je moet bij de uitpik al in een geleidelijke beweging de polsen draaien zodat ze weer recht staan als je klaar bent voor de inpik. Je bent dus eigenlijk vanaf de uitpik tot aan de inpik je polsen aan het draaien. Met veel wind is dat natuurlijk anders.

Wist je dat..

 • ..er voornamelijk voor de Italiaanse opstelling gekozen wordt door voorkeur voor een boord en plek van de roeier. (Italiaanse opstelling is: Bij boordroeien is normaal gesproken een riem aan bakboord, stuurboord, bakboord, stuurboord, enz. maar soms is de opstelling bakboord, stuurboord, stuurboord, bakboord. Dit is dan een Italiaanse opstelling)
 • ..de 3e stop veel oefenen de gelijkheid bevorderd.
 • ..scull-roeien de basis is. Een goed scull-roeier kan wel boordroeien, andersom is lang niet altijd het geval.
 • ..boordroeien niet meer belastend voor de rug hoeft te zijn dan scull-roeien, mits je natuurlijk een goede houding hebt.
 • ..vrouwen vaak te ver oprijden. Je onderbenen moeten 90 graden op de kielbalk staan bij de inpik. Bij vrouwen is dit vaak meer.

Bekijk ook eens onze pagina met video’s (onderdeel roeitechniek en mooie roeifilmpjes) om naar techniek te kijken.

[jwplayer mediaid=”3319″]