• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Verslag Weerribben- en Wiedenmarathon

Zat20160409-weerribbenmarathon1erdag 9 april verzamelden we ons om 7.00 uur bij de roei, Erlinde kwam zelfs op de fiets! Met opkomende zon reden we in de auto van Wiebe naar Steenwijk, hoe mooi is dat. Na het aanriggeren van Doosje gingen we even genieten van een kopje koffie op het terras, met uitzicht op de start van de wedstrijdboten. Daarna mochten de prestatiedeelnemers starten en stuurde Inga ons naar het mooie Ossenzijl. Na de Kalenbergergracht kwamen we in smalle gedeeltes, lage en smalle bruggetjes , haakse bochten waar enige stuurmanskunst vereist is. Het Pieterburen ging prima maar de hele smalle gedeeltes werd gepeddeld door de stuur en boeg, dat ging super goed en snel. Op een smalle gracht wist  Jurgen een boot voor ons te bewegen aan de kant te gaan zodat wij ze konden passeren ( niets zo erg als halve kracht roeien) Onze wisselplaatsen waren niet allemaal even gemakkelijk, soms moest je op kapotte beschoeiing balanceren  en een grote stap naar vaste grond maken om daarna te kunnen wildplassen. Marathonroeien vergt vele vaardigheden!. Erlinde stuurde ons over het Giethoornse meer, we hadden de wind tegen maar doordat Jurgen het tempo verhoogde hield de boot mooi vaart. Op de heenweg over de Bovenwijde sloegen op  het eerste stuk een paar golven naar binnen , lage wal, maar de oversteek verliep prima. Ondanks alle voorbereidingen op Google maps was ik voor de Bramen de weg kwijt. Door de hulpvaardigheid van de controleposten werden we de goede kant op gestuurd. Door een van de controleurs werden we nog geroemd,” oh zijn jullie van de Compagnie? Jullie hebben zo’n gezellige, sociale vereniging.” Dat doen we dus heel goed met zijn allen! Wiebe had als laatste stuur nog een hele bijzondere vaardigheid, het passeren en ontwijken van de tientallen fluisterbootjes met de vele toeristen o.a. Japanners en Chinezen. Dankzij zijn stuurmanskunst en duidelijke commando’s slippen beide boorden heeft Wiebe ons daar prima doorheen geloodst. Ondanks de opkomende spierpijn hebben we tot het eind stevig doorgeroeid. Na de finish werden we met een borrel en glaasje fris onthaald, prima traditie!  Op het terras hebben we nog even nagenoten met een heerlijke kom soep. Daar werden we nog uitgenodigd voor een twee daagse Marathon van 70 en 50 km. vanaf Apeldoorn over de IJssel. Dat lijkt me fantastisch maar bij thuiskomst moest Inga me zelfs een zetje geven om uit de auto te komen, au, dat is nog eens nagenieten.

Zondag mailde Inga om 9.30 enthousiast dat we 2de zijn geworden in de prestatieklasse (en 39 boten na ons), hoe leuk fanatiek kan je zijn!

 

Groetjes Pouwlien

P.S.: Ik heb nog een foto bijgevoegd van de Weerribbentocht op zondag, die ook heel gezelllig was. Met twee C-vieren en de Watersnuffel roeiden we over een spiegelglad Giethoornse Meer en genoten van de zon en elkaars gezelschap. Zo’n mooie Weerribbentocht heb ik nog nooit geroeid!

–Friso

20160409-weerribbenmarathon2
20160409-weerribbenmarathon5
20160410-weerribbentocht