• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Verslag/foto’s/video’s Elfsteden Roeimarathon 2015

Team Watersnuffel (MixC2*)

Dit jaar 2 ploegen, ploeg 1 gaat voor de beste tijd en gaat voor de wedstrijd en ploeg 2 doet mee in de toer, gaat uiteraard ook voor de beste tijd maar de druk ligt lager. Dat wordt vast een mooi verslag van ploeg 2 en voor ik van wal steek RESPECT voor ploeg 2!

Vrijdag de 15e de boten gaan richting Leeuwarden en we hebben ons opgesplitst in 3 groepjes. 12 uur gaan de eerste met de bus en botenwagen naar de Wetterwille om daar de boot klaar te maken. Half 3 gaat de 2e groep om de tenten op te zetten bij Kippenburg en de 3e groep gaat met een pan pastasalade en koffie naar de Wetterwille om nog even gezamenlijk te eten en een bakkie koffie te nuttigen en dan………….is het ineens 19 uur.

Martin en Jannine gaan zich 5km warm roeien richting de start om vervolgens zo hard als ze kunnen naar Snakkerburen te roeien 2,6km. 20:08:10 is de exacte tijd van de start, helaas is er niemand van ons om ze de start door te joelen want wij staan met de busjes klaar in Snakkerburen voor de eerste wissel. We hebben een strak schema en de wissels moeten dan ook gesmeerd lopen. Ingrid staat te springen op de kant en is helemaal hyper, gelukkig is Binne daar die commandeert dat ze rustig moet blijven en dat werkt, super geconcentreerd staat ze aan de wal nu. Daar komen ze aan, fijn buiten adem, goed zo dat betekend dat ze hun best hebben gedaan en kunnen voorlopig uitrusten want zaterdag zijn ze weer aan de beurt voor de 2e sessie dus weer lekker fit en fris.

Fred, Ingrid en Christel doen de wissel nog een keer voor aan de rest, echt fantastisch snel gaat het met een zwier zitten we en zetten uit en gaan voor de eerste echte etappe van 10,9km naar het zo bekende en gezellige Burdaard. We gaan hard en hebben een mooi strak hoog tempo en eerlijk hoor, blij als de stuur zegt slippen BB houden SB. We komen dan ook strak aan de wal en wederom is er een wissel met souplesse door Alfred en Annemarie. Daar gaan ze op naar Dokkum, de spanning is af te lezen op het gezicht van Annemarie maar na een paar minuten zie je ze zichtbaar ontspannen en dat zie je dan weer in de halen terug, mooi!

In Dokkum aangekomen is het wachten en we zien op de Track en Trace dat ze stil liggen. Wat is er aan de hand, shit er zal toch geen materiaalpech zijn. Balen natuurlijk want dit schopt enigszins ons strakke schema in de war. Nummer 48 de Bruggenbouwers zijn al een tijdje voorbij en die wilden we bij ons houden, dat wordt een uitdaging we moeten weer op hun inlopen. Gelukkig daar komen ze aan, ze lagen even stil doordat ze bij de brug in het nauw waren gedreven en konden er niet meer tussen komen maar door enigszins brutaal optreden van Marchien hebben ze zich er uiteindelijk gewoon tussen gewrongen.

De wissel gaat weer als een snelle Jelle door Ralph en Christel en zijn ook weer weg als de brandweer terug naar Burdaard met Atze als stuur die gaat ervoor zorgen dat ze in gaan lopen op de Bruggenbouwers. Dat track en trace is super geweldig we zien dat ze mooi op snelheid zijn en het valt niet mee met het nu in donker roeien en niet te vergeten de tegenliggers. Atze denkt ruim in te kunnen halen maar vergeet daarbij dat de boot ook riemen heeft. We liggen weer op schema en zijn iets ingelopen op 48. Alles gegeven komen ze aan en de wissel met Binne, Rieneke en Jannine gaat als een speer en ze knallen richting Oenkerk, bekend van radio en tv. Fijn dat wij mee kunnen kijken, geweldig die techniek, we zien dat ook Binne en Rieneke erg goed hun best doen. Door stuurfoutje veroorzaken ze een botsing en alleen Binne ziet de schade en zegt sorry en gaan vervolgens weer door om ze snel mogelijk bij de volgende wissel aan te komen.

De schade bij de andere boot, lezen we later op twitter, is dat het roertje kapot is, gelukkig een kleinigheidje ;-p. In Oenkerk wisselen we, het wordt saai, maar het gaat weer super super strak door Marchien, Atze en Annemarie die vervolgens weer naar Leeuwarden gaan. Het weer is koud, nevelig, slecht zicht maar gelukkig is de wind nog niet op snelheid. Snelheid daarentegen van de roeiers zit er nog steeds goed in boven het gemiddelde tot nu toe bij iedereen, das goed om te zien. In Leeuwarden staan met adrenaline gevuld Fred, Ingrid en Christel weer te popelen om te wisselen om vervolgens naar Weidum te knallen. Het zicht is nog veel slechter geworden en stuur heeft dan ook moeite te zien waar we roeien en …….te laat we liggen vast in het riet. Het kost even om ons los te wrikken maar gelukkig door een paar stevige strijkers komen we los en pakken de draad weer op. Dit kost wel even kracht om weer lekker in het tempo te komen maar natuurlijk laten we ons niet kennen en strijden stevig door maar zijn blij als we bij de wisselplek zijn.

Van Weidum tot aan Sneek blijft alles super gaan, iedereen is goed gemutst, gemotiveerd, fit, blij, gezellig etc. In Sneek rond de klok van half 4 is het koud en de wind trekt stevig aan, Fred, Ingrid en Binne staan klaar voor de wissel en we merken dat er een potige tegenwind staat. Volgens de berichten gaat het ook niet zwakker worden maar zal in de loop van de ochtend alleen maar sterker worden en dat klopt. Je hoopt dat ze net als vele andere keren, noem een koningsdag, dat ze het fout hebben maar nee hoor uitgerekend dit weekend klopt het als een bus.

In Osingahuizen staan Alfred, Annemarie te wachten om het Slotermeer over te gaan. Zwemvesten verplicht om en daar gaan ze, Binne blijft als stuur zitten en loodst ze het meer over. We zien op track en trace dat ze het zwaar hebben en dat de wind en golven spelbreker zijn. Met regelmatig de pomp aan zetten, wat goed dat die er in zat klasse, verdwijnt het water iets minder snel de boot uit dan dat het er in kwam. Kapot gestreden komen ze aan in Sloten en Ralph, Christel en Ingrid nemen het daar van hun over om naar Kippenburg te gaan. Ook hier blijft de wind het gedeelte van het Slotermeer irritant sterk en de pomp doet zijn werk subliem. Na het Slotermeer in rustiger vaarwater en daar is de lange tunnel, tja dat gaat niet van zelf maar we manoeuvreren ons er uiteindelijk keurig door heen. Het stuk naar Kippenburg is echt mooi stukje natuur maar wel een lang smal stuk natuur. Af en toe raken we aan de walkant maar overall ging het goed en konden we toch goed door roeien. Christel en Ralph zijn uitermate blij dat ze de boot uit kunnen en Binne, Rieneke en Jannine nemen het van ons over richting Galamadammen. Hier splits de ploeg zich op en komt er een wissel van roeiers in de bussen een gedeelte gaat naar de camping om even te chillen, te douchen, te slapen, koffie te drinken en weet ik wat meer.

De wissels blijven goed gaan. Atze, Marchien en Annemarie gaan de Morra over en ook deze keer is het een enorme strijd om de golven en wind te trotseren maar het gaat erg goed ondanks dat. Eindelijk mogen Martin en Jannine weer roeien en in Stavoren staan ze dan ook super strijdvaardig te wachten om in de boot te stappen. Het gaat ook hier weer als een malle en ze roeien in strak tempo richting Hindeloopen waar Binne, Rieneke en Ingrid het weer over nemen richtig Workum. Het sturen gaat door Hindeloopen heen super en de stuur krijgt tips van Binne die nog weet waar de valkuilen waren het jaar daarvoor. We hebben een boot achter ons die maar steeds riep dat ie er voorbij wilde maar steeds bij bruggetjes liepen ze weer terug. Binne en Rieneke wilden het voor blijven maar je gaat daar stuk op dus besloten we om ze voorbij te laten gaan.

Moe met kramp de boot uit in Hindeloopen. Ingrid blijft zitten en Atze en Marchien stappen in om richting Parraga te roeien. We gaan lekker en halen 2 boten in en de derde, nummer 16, grote vriendelijke dames, gaan we bijna voorbij tot ineens de Compagnie opduikt voor de wissel. Shit, dat wordt de volgende uitdaging nu die dames of ze nou groot en vriendelijk zijn of niet die pakken we die mogen ons niet voor blijven. Die boodschap geven we ook aan Martin, Jannine en Rieneke mee, pak ze die Gyas dames. Zo gezegd zo gedaan maar die dames blijven te dicht in de buurt van Martin en Jannine. Dan komen Fred en Ingrid voor de laatste keer in actie en Atze stuurt en zegt daarbij alles maar dan ook alles wat je nog in je hebt geef je nu en daar heeft hij ook voor gezorgd.

De etappe van Hichtum naar Arum gaat ondanks de tegenwind die we regelmatig op kop hebben nog erg goed en we gaan hard en we gaan de Grote vriendelijke dames met hun rare korte maar sterke haaltjes voorbij, dat was hard werken en de benen vonden het echt niet fijn meer, maar als je dan het gat groter ziet worden ben je dat al snel vergeten en strijd je verder net zo hard als je kan tot aan de wissel. Nog 5 etappes te gaan tot aan de finish de wind is nog steeds extreem hard maar allemaal zijn we nog even strijdlustig als bij de start.

De etappes Arum/Harlingen, Franeker, Berlikum, Marum gaan goed maar het is zwaar natuurlijk je lichaam, je spieren, het niet geslapen hebben telt allemaal mee maar het is gaaf om te zien dat de adrenaline bij iedereen nog aanwezig is ook al hoef je niet meer te roeien of te sturen we zijn echt een team, mooi om te merken dat hoort ook zo maar geeft een goed gevoel.

De wissel bij Marum is er 1 met een gouden randje. De wind beukt op de wal, de scheepvaart is van de partij, lang leve de motorboten met hun golfslag maar als Martin, Jannine en Binne uitzetten is er op dat moment geen boot in de buurt die hun nadelige golfslag of wat dan ook kan geven. Ze hebben de hele vaart vrij voor hun zelf en weten dat dit de laatste kilometers zijn. De wind die is nu gunstig dus hij neemt de Snuffel mee. (kan je een liedje van maken).

Wij rijden met de busjes naar de Wetterwille om ze daar over de finish te bonjouren en vatten alvast een welverdiend pintje. Daar komen ze aan, geweldig, blij, trots met een prachtige tijd van 20:54 komen we over de finish. Goed voor een 24e plek overall (van 94 boten) en een 4e plek binnen het mix veld (van 12 boten)! Wat een top dagen waren het.

Hans Mooij bedankt voor weer een perfect georganiseerde ERM, strakke planning van wisselplaatsen, het vervoer, het prepareren van de boten etc. Johan en Robbert jullie waren super chauffies, fantastisch zonder problemen ons op de juiste plekken, op de juiste tijden afgezet. Heel heel heel erg bedankt voor alles.

We hebben genoten!

Groet, Ingrid

Uitslagen en analyses team Watersnuffel

Download hier de uitslagen en analyses van team Watersnuffel

NaamVersieGrootteHits
De Companie alle Jaren2015358.8 KiB245
Uitslag ERM Stempelposten2015301.1 KiB269
Snelheid per traject2015678.0 KiB181
Uitslag wisselplekken2015350.5 KiB194
Compagnie tov andere mixed teams2015969.8 KiB197

 

Team Rombout (Toercategorie)

Evenals in 2013 zat deze keer het weer niet echt mee. Koud, regen en veel wind. En de wind had het echt op ons voorzien want die draaide zodanig dat we bijna op elk traject tegenwind hadden. Tijdens het “rondje Dokkum” viel de wind nog wel mee, maar na Sneek werd het menens. Ik hoorde opmerkingen als “slijtageslag over het Slotermeer” en “nog nooit zo’n zware etappe geroeid” (bij aankomst Stavoren na de Morra). Jullie moesten heel diep gaan, een enkeling zelfs zo diep dat na het uit de boot klimmen de visjes werden gevoerd.
De ploeg van de Watersnuffel heeft een geweldige prestatie geleverd. Gestart als 49e en gefinisht als 24e en in de mixed categorie de 4e positie gepakt. Geweldig resultaat. En als kers op de taart werd ook nog het clubrecord verbeterd met ongeveer 45 minuten. En dat onder omstandigheden die aanmerkelijk zwaarder waren dan vorig jaar, toe de tijd van 21 u 40 minuten werd gerealiseerd.
De ploeg van de Rombout had het ook bijzonder moeilijk, vooral ook door de tegenwind. Na de hel van Slotermeer en Morra werden ze tussen Hichtum en Harlingen geconfronteerd met windkracht 5 recht van voren. Dat was erg zwaar roeien. Een aantal ploegen hebben opgegeven en het strijdtoneel verlaten. Maar niet deze ploeg. Ook toen duidelijk werd dat de finish niet op tijd zou worden gehaald en ook toen na Franeker een afslag werd gemist en andermaal tijd werd verloren waren ze eensgezind en vastbesloten om de tocht uit te roeien. Ik sluit me graag aan bij leden van ploeg 1 die inmiddels hun respect hebben uitgesproken voor dit doorzettingsvermogen. Dat is karakter. Het is eigenlijk niet eerlijk dat, wanneer je zo hebt afgezien en toch de tocht hebt volbracht, je geen kruisje krijgt. Naar mijn mening wel dik verdiend. Maar de regels zijn streng en daar houd de organisatie zich aan. Ze leefden overigens wel mee. De taart werd voor ons bewaard en de keuken bleef ook nog open. De binnenkomst was hartverwarmend. Toen Kajan, Sjoerd en Luc de bocht omkwamen en wij aan de wal hen nog eens luidkeels aanmoedigden stroomden de partytenten leeg en werd er door alle aanwezigen luid geapplaudisseerd en gejuicht. Zo’n ontvangst is volgens mij geen enkele ploeg ten deel gevallen.
Ook de chauffeurs hebben dit evenement weer geweldig ondersteund. Ze hebben veel kilometers gereden bij nacht en ontij en weinig geslapen. Veel kou geleden bij het wachten op de ploegen, maar ze waren bij elke wisselplaats op tijd. Alle chauffeurs heel erg bedankt en in het bijzonder Johan en Robbert die bereid waren om aan deze gekte van een aantal roeiers mee te werken.
Er is door de Compagnie een prachtige prestatie geleverd. In het land begint men zich er van bewust te worden dat deze jonge vereniging in de gaten moet worden gehouden.
Gefeliciteerd allemaal en ik ben bijzonder trots op jullie.

Jullie teamcaptain,
Hans Mooij.

Video team Rombout:

Elfsteden Roeimarathon 2015 from Christiaan Veldkamp on Vimeo.