Geschiedenis

Onze vereniging is opgericht op 15 september 2007 tijdens een vergadering in restaurant De Molenhoeve in Echten, waarbij 20 enthousiaste aspirant-leden, de voorzitter van de KNRB en vele belangstellenden aanwezig waren. 

Nadat in februari 2007 in de Hoogeveensche Courant een oproep had gestaan van initiatiefnemer Albert Ham om een roeivereniging op te starten, was er voldoende belangstelling om dit door te zetten. Albert was al in het bezit van een 1-, 2- en 4-persoons boot. Ook was er al enig onderzoek gedaan naar een locatie langs de Hoogeveensche Vaart. De eigenaar van De Molenhoeve stelde een oude schuur aan de vaart ter beschikking, waarin de boten op oude winkelstellingen werden gelegd. Een aanlegplaats werd al snel gerealiseerd door een gedeelte van een oude houten brug te plaatsen, geschonken door Bork Sloopwerken. Door andere roeiverenigingen werden meerdere tweede- en derdehands boten beschikbaar gesteld, de leden kregen een spoedcursus roeien en de eerste stappen werden gezet naar een nieuw en definitief onderkomen. Aan de deur van de schuur werd een geldthermometer geplaatst om aan te geven hoeveel geld er beschikbaar kwam. Vele sponsoren, subsidies, leningen en garantiestellingen werden geregeld. In samenwerking met de gemeente werd, vlak bij de tijdelijke locatie, een nieuwe locatie gevonden aan de Hoogeveensche Vaart. 

Na een enorme inspanning van de leden en bijdragen van vele sponsoren werden in september 2010, 3 jaar na de oprichting van de vereniging, de nieuwe loods en een drijvend  vlot officieel geopend door wethouder Smit van Sport en Olympisch roeier Jan Willem Gabriëls. Toen lagen in de loods inmiddels 30 boten, waaronder enkele nieuwe. Vijfentachtig leden hadden daardoor de beschikking over een breed assortiment aan boten, waaronder een acht. Het sanitairgebouwtje naast de loods werd door de Provincie Drenthe voor gebruik ter beschikking gesteld. Vanaf dat moment werden de roeiopleiding en organisatie verder geprofessionaliseerd.

Na veel zelfwerkzaamheid van de leden onder leiding van Kees Groen, kon een ruime kantine met sanitaire voorzieningen officieel worden geopend op 22 april 2017 door burgemeester Loohuis. Tien jaar na de eerste initiatieven beschikten we hierdoor als vereniging over prachtige roeivoorzieningen, een krachthonk en een sociale ruimte.

Uitleg naam en logo Hoogeveensche Roeivereniging De Compagnie

Naam “De Compagnie” is afgeleid van de naam van de turfmaatschappij die in het verleden werd opgericht om in de omgeving turf te delven en te transporteren naar het westen. Het logo bestaat uit gekruiste roeiriemen en een bijenkorf, die te vinden is in het wapen van de gemeente Hoogeveen. Naast de turfvelden waren er tijdens het bestaan van de turfmaatschappij ook heel wat imkers. De kleuren zijn het blauw uit de vlag van de gemeente Hoogeveen en het bruin van het turfwater. Dit bruin is terug te vinden in de biezen van het blauwe roeibroekje. In het logo is dit meer verworden tot het goudgeel van honing.