• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Een stukje geschiedenis: Een unieke reunie (10-08-2008)

Het bericht uit 2008:

Zondag 10 augustus zal een unieke roeireünie plaatsvinden bij de Hoogeveense Roeivereniging “De Compagnie”. Als alles goed gaat, stappen om 12 uur de nationale jeugdkampioenen van 1965 in de categorie meisjes 17-18 jaar dubbelvier voor het eerst weer in hun kampioensboot, de Pokervrouw. De vijf dames, vier roeisters en de stuurvrouw, komen elk jaar bij elkaar voor een gezellige dag, en meestal roeien ze dan ook. Maar nooit hebben ze meer in de Pokervrouw geroeid. Sterker nog, iedereen ging er van uit dat de boot niet meer bestond; weinig houten boten halen de respectabele leeftijd van 45 jaar. Maar de Pokervrouw werd vorig jaar van de sloop gered door de Hoogeveense Roeivereniging in oprichting en is op haar oude dag weer de favoriet van de roeidames. Op naar de 50 jaar; dat past bij een boot met zo’n mooie geschiedenis:

 

In 1963 kocht de Amsterdam

 

se roeivereniging RIC de toen revolutionaire bananen-dubbelvier van de Gehrmann werf en doopte haar Pokervrouw. In de eerste twaalf jaren als wedstrijdboot droeg ze 43 keer een RIC-ploeg naar de overwinning; 12 keer daarvan betekende dat een nationaal kampioenschap. Het aantal tweede en derde plaatsen is helaas niet bijgehouden, maar moet in de buurt va

 

n de honderd komen. Ze was in die tijd de snelste dubbelvier van Nederland en werd ook regelmatig uitgeleend aan andere ploegen voor internationale wedstrijden. Dat liep niet altijd goed af: In 1965 verloor de Pokervrouw twee meter van haar voorpunt bij een botsing tijdens het transport in Frankrijk. Terug naar de werf voor een nieuwe punt en bijna een wedstrijdseizoen uit de vaart.

In 1975 waren haar gouden jaren waren voorbij, maar de Pokervrouw bleef wedstrijden varen en … winnen, tot de teller in 1992 op 74 overwinningen stond. Toen verhuisde de boot naar de recreatievloot van RIC, tot ze in 1998 weer haar voorpunt verloor. Na reparatie werd ze  verkocht aan RV de Hertog (‘s-Hertogenbosch), en een paar jaar later aan RV ’t Diep (Steenwijk), die haar in de zomer van 2007 voor een zacht prijsje aan RV De Compagnie doorgaf.

pokervrouw2

pokervrouw1[nggallery id=44]