• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Acrobaten in hun skiffjes

Zaterdag 27 juni was het een mooie dag voor 8 jeugdleden om eens te laten zien hoe behendig zij zijn in een skiff. Zij gingen de uitdaging aan om te proberen een stempel te halen op hun KNRB-roeidiploma bij het onderdeel behendigheid. Daarvoor zijn er een 13-tal opdrachten die zij zouden kunnen uitvoeren en als ze er 7 goed uitvoeren is het stempel binnen. Martin was weer benaderd om dit examen af te nemen en die had eens naar de lijst gekeken. Dat was toch wel effen wat, 6 onderdelen waren nog wel uitvoerbaar maar 7 of meer….. Ga er maar aan staan. Het varen van een eenvoudige slalombaan of zittend klappen boven je hoofd zijn nog wel te doen maar staand klappen boven je hoofd of staand roeien, of met halve riemen roeien. Ik begin er niet eens aan. Maar wat toch echt wel heel moeilijk bleek was de handvatten voor bladen verwisselen en een aantal halen maken. Menig nat pak werd hierbij gehaald maar ook dat was niet erg want weer in de boot klimmen was ook een opdracht.

Maar gelukkig heeft onze jeugd spelenderwijs best al wel veel geleerd en wederom lieten zij ons verbaasd doen kijken door ogenschijnlijk heel eenvoudig de ene na de andere opdracht gewoon maar even uit te voeren. Het resultaat was dan ook 8x een stempel waarvan het merendeel 9 van de 13 opdrachten had weten uit te voeren en een enkele zelf 10 van de 13.
Wat een toppers zijn onze jeugdleden toch.

En omdat we wel alles in goede banen wilden laten verlopen waren ook de veiligheidsfunctionaris en de materiaal coördinator aanwezig. Enerzijds om te genieten van de vaardigheden maar om ook eens met de jeugd mee te kijken want hierbij zijn enkele dingen toch net even anders. En Erik heeft ons als instructeurs ook gelijk meer even lesgegeven in het werpen van een redding klos en is er gekeken naar wat er gebeurt als je te water gaat met een zwemvest om. Waardevolle lessen zijn dit. Want dat werpen valt toch ook nog best wel tegen en wat blijkt is dat je met een zwemvest van alles kunt behalve…. juist ja, zwemmen. Verder dan een beetje op je rug dobberen kom je niet. Daar sta je va tevoren dus echt niet bij stil. Menig jeugdlid heeft zich in het zwemvest gehesen en aan den lijve ondervonden hoe dat voelt.

dobberen
zittend klappen boven je hoofd
liggen met je benen boven je hoofd
(staand) van boot wisselen, gaan staan en klappen boven je hoofd en met halve riemen roeien.
staand roeien
met halve riemen roeien en dan ook maar gelijk een smalle doorgang….
En voor het varen van de slalombaan moesten de kids zelf een boei maken die ze eenvoudig in hun skiffjes mee zouden kunnen nemen. Zie hier het resultaat van hun creativiteit.

Kortom een mooie, leerzame en zeer gezellige ochtend bij de Compagnie.
Groet,
Gera