• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

ERM 2016, een beschouwing

Vrijdag 6 mei vertrok van de loods van onze vereniging weer een groep roeiers die weer deel gingen nemen aan de Elfsteden Roei Marathon in Friesland. De vooruitzichten qua weer waren stukken beter dan de storm van vorig jaar. Op zaterdag zelfs een 24-25 graden. Zonnebrand en water in scheepsladingen mee naar Leeuwarden! In Leeuwarden aangekomen werd eerst de boot klaar gemaakt voor deze jaarlijkse monstertocht. Na deze klus geklaard te hebben werd gezamenlijk een laatste avondmaal genuttigd. Een aantal roeiers hadden pastasalades etc. gemaakt. Goed om extra energie naar binnen te werken. We zullen het nodig hebben!

Al appeltaart etend ging team 1 (Wendy, Pieter en Liesbeth) oproeien naar de startplaats in het centrum van Leeuwarden. Als 13de op de startlijst komen wij mooi voor in het veld te liggen. Deze plek hebben wij te danken aan de supersnelle eindtijd van de wedstrijdboot van vorig jaar (24ste met een tijd van 20:54). Onder luid gejuich gingen het eerste team op weg richting Dokkum op een schema die een anderhalf uur langzamer was dan de 20:54 van 2015.

Eén roeier was nog niet aanwezig. Hij moest, zoals Pieter dat mooi aangaf, die economie draaiende houden. Na zijn werk is deze roeier eerst maar het bed in gedoken (om te slapen…). Tegen 22:30 stapt hij fris en fruitig naast zijn bedje. Ff de app checken…HRV de Compagnie loopt een uur voor op schema!! Snel in de auto en op weg naar Leeuwarden. Uiteindelijk stapt team 2 (Wiebe, Jurgen en Alfred) om 00:45 in de boot. Team 3 (Fred, Rieneke, Christel) en team 4 (Pouwlien, Erlinde en Marchien) hebben met de andere 2 teams die al geroeid hadden en een puike eerste stuk van de race geroeid!

Na een snel traject Weidum – Deersum en een steady geroeid Deersum – Osingahuizen lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor een goede eindtijd in de ERM 2016 met deze mooie ploeg bestaande uit een uitgebalanceerde mix van toer-, marathon- en wedstrijdroeiers. De groep ligt op het schema van de eindtijd van wedstrijdboot 2015. Hangt er een sensatie in de lucht?

Ondertussen wordt Sneek met rasse (roei)schreden genaderd en de eerste bruggen dienen zich aan…zo ook een (zeer) lage brug vlak voor Sneek. Wiebe geeft tijdig aan dat er een lage brug opdoemt en dat wij op zijn commando moeten gaan liggen. Dit commando komt tijdig en iedereen gaat liggen in de boot. Helaas bedenkt Alfred (boeg) dat hij de boel in de gaten moeten houden en heft zijn hoofd een kleine beetje op…net genoeg om een kopduel met de brug aan te gaan. Een enorme klap is het gevolg. De boot valt stil, riemen vliegen alle kant op en de boot dreigt om te slaan. Jurgen ligt al met een arm in het water. Wiebe, accountant van beroep en erg berekenend, grijpt de onderkant van de brug en stabiliseert de boot. Een gouden greep! We zitten nog in de boot. Ondertussen bekomt iedereen van de schrik, zit het hoofd van Alfred er nog op en keert de rust enigszins terug in de boot. Kom op mannen, onder de brug weg en door! Jurgen maakt nog wel even een opmerking over een wit petje die rood kleurt. Ja, Jurgen, maar nu ff geen tijd voor. Geen pien an de kop. Wel nek en schouders door de klap volledig vastgelopen. Gelukkig hebben wij Pouwlien in ons midden. Met een paar stevige massages weet zij, later in Kippenburg en Hichtum, deze onfortuinlijke roeier in de vaart te houden. In Sneek neemt team 1 de boot weer over en laat Alfred, onder grote belangstelling van roeiend Nederland, zijn hoofdwond controleren. Grote chirurgische ingrepen blijken niet  nodig.

Op naar Sloten! Het Slotermeer is altijd een stevige klus. Wiebe en Jurgen trappen nog eens extra op het voetenboord en passeren halverwege het meer een boot die er duidelijk meer moeite mee heeft om de klotsbak “Slotermeer” over te roeien. Na een rondje Sloten kunnen Liesbeth, Pieter en Wendy weer in de boot plaats nemen. Team Wiebe gaat ondertussen op audiëntie bij Sjoerd en Annemarie. Zij liggen met een motorjacht aan de kade van Sloten. Een lekkere bak koffie gaat er op dit vroege uur er natuurlijk wel in.  Zeker de chauffeurs van dienst Johan en Frans wisten niet hoe snel zij de boot in moesten klimmen voor een bakkie troost. Zij hebben het zeker verdient!

Team 1 en 2 mogen gaan rusten in Kippenburg, waar de camper van Erlinde en een huisje op deze kleine camping betrokken worden voor een paar uur rust. Team 3 en 4 staan daar alweer klaar voor het tracé Zuid-West hoek. De Mora, Stavoren, Hindelopen en Workum worden met ferme halen achter hen gelaten. Ondertussen hebben de thuisvolgers in de gaten dat er een sensatie in de lucht hangt en beginnen te appen dat het ERM-team van 2016 op de snelste tijd van wedstrijdteam ERM 2015 zit. Dat gaat dus lekker! Team 3 en 4 worden ondertussen op dit traject heerlijk verwend met Friese koek. Nies Muis: super! Werd erg gewaardeerd!

Bolsward wordt aangedaan! Team 2 staat intussen alweer klaar in Hichtum. Daar sluiten zich ook diverse families en leden van de HRV de Compagnie aan om het middagtraject mee te gaan beleven. Dat levert een mooie karavaan van volgauto’s op. Support is hard nodig. De temperatuur is rond het middaguur omhoog geschoten. Traject Hichtum – Arum blijkt een zeer warm traject te zijn. Dootr het zweten gaat de hoofdwond van Alfred weer bloeden en het schone petje kleur dan ook al snel weer rood. Ook de trajecten er na worden als zeer warm ervaren. Dit vreet energie van de roeiers. De iets aangewakkerde wind, de tegenwindse trajecten en de hoge temperatuur doet de gemiddelde snelheid dalen en beginnen wij minuut voor minuut achter te lopen op de snelste tijd. Toch blijven de teams knokken. Water wordt met liters weggeklokt en roeiers komen uitgeput uit de boot. Na de harde wind van vorig jaar is nu de hoge temperatuur scherprechter! Gezamenlijk worden de laatste etappes met elkaar beleefd. Enthousiast worden de teams verwelkomt op de wisselplaatsen en de vertrekkende teams aangemoedigd. Een enorme groep Compagnie-aanhangers staat langs de kant! FANTASTISCH!!!! Dit geeft een enorm goed gevoel en maakt de vereniging tot wat het is: een gezellige, betrokken vereniging!

Met deze steun wordt om 16:35 begonnen aan de laatste etappe met Fred en Christel aan de riemen en Rieneke aan het roer. Om nog aan de tijd van vorig te komen hebben de dames en heer in de boot exact 20 minuten om de laatste 10 km af te leggen….ondertussen verhuist de hele groep richting de finish om onder luid gejuich de laatste Compagnie-roeiers binnen te loodsen. Zij finishen om 17:29! Eindtijd 21 uur en 25 minuten! Een prima prestatie waar iedereen bijzonder tevreden over is.

Na het afriggeren van de Watersnuffel wordt er gezamenlijk genoten van de heerlijk Nasi en Penne die door de Wetterwille wordt aangeboden. Daarna de boot achter de bus en met z’n allen (en dat was ook met z’n allen! Top!) naar de loods om snel de meeste zaken op te ruimen en nog een kop koffie te drinken. Een mooi moment om de kruisjes in ontvangst te nemen van Fred, die werkelijk ook nog een speech ging houden…moet het niet gekker worden. Pouwlien vraagt daarop terecht een applaus voor de prima organisatie met Fred als team coördinator.

Resumerend kunnen wij zeggen dat je naast een gezellige sfeer in de ploeg ook zeker een puike prestatie neer kan zetten. De sfeer was top, geen ruzies en geen gedoe en dat komt een prestatie ten goede. Op naar volgend jaar, ERM 2017.