• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Landelijke toertocht Sneek

Zaterdag 15 juni 2019, een Hollandsche zomerroeidag rond Sneek.
De lucht is grijs en het druppelt als we bij de loods aankomen. Een enkele dappere roeier komt op de fiets. Ja, we hebben droge kleren mee, voor als we aankomen , maar ook om in de boot mee te nemen! En dat blijkt niet overbodig te zijn. Dank, Gerry, voor de tip!
Roeivereniging De Geeuw heeft het goed voor elkaar. We worden ontvangen met koffie met Fryske Sûkerbôle en dat gaat er goed in. Buiten is het nog vochtig, We bedenken wat er écht mee moet. De captains bespreken de route en dan kunnen we inschepen. Van de ruim 50 deelnemers komen er 9 uit Hoogeveen. Twee boten dus, die De Geeuw beschikbaar stelt. Wij roeien in een boot uit Heerenveen, met wat zware houten riemen die een nostalgische indruk maken op mij ( zonder roeigeschiedenis). Dat lukt prima. Met Magda als stuur nemen we een hele serie bruggen in Sneek voor we koers zetten naar Tirns. Grijze lucht, een beetje vochtig, mooie tuinen, prachtige bomen, watervogels, en veel karekieten in de rietkragen. Geiten, koeien, ezels en fraaie boerderijen al dan niet verbouwd. Rustig roeiwater en vrijwel geen scheepvaart. Kortom een ander stukje Friesland. Tirns, en dan naar Rien, richting Bozum waar de lunch klaar staat. Maar zover is het nog niet. Er liggen nog heel wat bochten voor ons. De bui van 11 uur komt wat later maar heeft veel water voor ons bewaard. Waar is die Zuidwester? Toch maar een regenjack aangetrokken. Maar dat voorkomt niet dat we kleddernat aankomen. De roeiers van De Geeuw staan ons op te wachten. We leggen aan op verschillende plekken in het dorpje. In het plaatselijke café met pluchen tafelkleedjes en een tableau met van elk jaar het eerste kievitsei genieten we van broodjes en koffie. Maar eerste die natte kleren uit. Buiten op het terras en in een mobiele toiletwagen, want de toiletten van het café worden gerenoveerd.
Tegen tweeën wordt het droog. We zoeken de boot weer op en dan gaat het op Scharnegoutum aan. Het lijkt wel een aardrijkskundeles. We ronden dit dorp, geen probleem, maar dan begint er een fase van multitasking voor de stuur. Bruggen met en zonder naam, met en zonder bocht aan de andere kant van de brug, SB en BB, voetgangersbruggetjes, lage bruggen om liggend te passeren, slippen onder de bruggen. Goed dat er een peddel en een pikhaak is! De lucht is blauw, de zon schijnt en we roeien weer in een T-shirt. Ja, en dan lijkt het hier toch wel verdacht veel op de buitenwijken van Sneek. We hebben een afslag gemist. Omstanders wijzen ons de weg naar de watertoren en van daar zijn we vlot bij de loods. Niet nadat we nog heel veel bruggen zijn gepasseerd. Het is kwart over drie als we aankomen. Zullen we nog even naar IJlst? Kan wel. Maar de roeiers van De Geeuw staan ons op te wachten met een glaasje Berenburg, en dan gaan we toch lekker in de zon zitten. We zien iedereen binnenkomen, ook de kerkboot. Dat is steeds weer leuk om te zien. En onze ploeggenoten die níet die afslag hebben gemist. Om half zes staat er een heerlijk Chinees buffet voor ons klaar. En daarna nog koffie met een soesje.
Kortom, het was een prachtige roeidag in Sneek! Als we volgend jaar weer mee willen doen, dan moeten we ons vlot aanmelden want de vereniging hanteert een maximum aantal deelnemers. Aanbevolen dus. Met dank aan allen die dit organiseerden!
Nies