• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Nationale Avondtocht, georganiseerd door R & ZV De Amstel

Nina Oostwoud – Wij hebben ons aangemeld met 10 mensen voor twee C4x+ boten om deze tocht van ongeveer 15 km te roeien. We treffen het met het weer, lekkere temperatuur maar wel erg vochtige lucht. Voor de avond wordt er wel onweer voorspeld.

We krijgen dan ook het advies om tussen 20:30 en 21:00 uur weer terug te zijn. We komen laat weg, dus moeten we nog wel door roeien om dat te halen. Als we de locatie van roeivereniging De Amstel passeren komen we achter 2 rondvaartboten te zitten. En die gaan niet snel, zijn niet te passeren en de boten gaan ook zeker niet voor je aan de kant. Het is dus rustig aan roeien. Hebben we in elk geval tijd om ook het stadsleven op de kade wat te volgen en van de gebouwen te genieten. We worden onderweg geregeld op de foto gezet en ook gefilmd.

Het is als stuur soms best lastig manoeuvreren. De bruggen zijn vaak maar slechts 20 a 30 cm breder dan wij en als je er dan ook nog net in een bocht op af vaart is het best lastig om overal de muren te ontwijken. Soms is het echt te smal en komt de meegenomen peddel wel van pas. Op ons eerste stuk zien we geen andere roeiboten maar op een gegeven moment passeren we toch een paar Wherry’s. Gaandeweg ontdek je dat de draaikolken die de rondvaartboten (zelfs diegene die stil liggen) maken het de stuur erg lastig, zo niet onmogelijk maken om te sturen.

Als we bij het Centraal Station uitkomen gaan we helaas de verkeerde kant op. We zijn opzoek naar de brugnummers 299 en 300 maar beide hebben we niet gevonden. Als we inmiddels om Nemo heen gevaren zijn vraag ik hulp aan een bootje met jongelui. Ze kennen de Waalseilandgracht die we zoeken helemaal niet maar brengen ons uiteindelijk maar gewoon naar de Amstel. Op de Amstel aangekomen wordt het snel donker. Het is soms flink turen om iets te kunnen maken van de “opstakels” waar we op af varen. Ik ben blij als ik de mast –

het herkenningspunt van Willem III – zie opdoemen in de duisternis. We zijn net voor het onweer weer terug.

Ook onze 2e boot komt na ongeveer 10 minuten binnen, net als er dikke druppels naar beneden beginnen te vallen. Snel alles opruimen. Helaas valt Marianne nog lelijk op het vlot wat glad is geworden. Dan is het spullen meenemen en met de auto naar Roeivereniging De Amstel voor de nasi. Ze hebben daar heerlijk gekookt dus dat gaat er wel in. Om 0:45 uur zijn we uiteindelijk weer terug in Hoogeveen bij de loods.

Het was een geslaagde dag!

De door ons gevaren route is terug te vinden op: http://afstandmeten.nl/index.php?id=709332