• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Roeien in Gent

Afgelopen weekend verbleven we met 20 roeiers en 3 niet-roeiers in Gent om daar de Tocht om Gent te roeien.

Na wekenlange voorbereiding vertrokken we vrijdag in diverse etappes naar Gent. Voorzitter Jannes met een geleende botenwagen uit Steenwijk, daarbij geassisteerd door Jeannette. Dat was maar goed ook want net voor ze de A32 opreden zag Jeannette dat er al een boot los kwam van de wagen. Sommige roeiers bleken de spanbanden niet volgens de regelen der kunst te hebben vastgemaakt. Het blijkt dat ze een hoge C moeten laten horen en dan staan ze op de juiste spanning..

In Gent hebben we een flink deel van camping Groeneveld bezet gehouden. Naast de 5 trekkershutten werden er 3 tenten opgezet. De trekkershutten hadden zo hun eigen charme, vooral het gebloemde beddengoed op het ijzeren ledikant in de tweepersoons hut van Friso en Marius deed enige roeiers toch wel wat jaloers kijken naar de hut -accommodatie. Maar het ruisen van de soms stevige wind in de tenten had ook zo wel haar charme.

Zaterdagochtend vertrokken we naar de roeivereniging van Gent. De avond ervoor hadden we eerst tot half 10 de boten aangeriggerd met een aantal roeiers. De maaltijd werd per bootcaptain verzorgd en daarna moesten alle meegebrachte borrels nog worden genuttigd.

Onder zangbegeleiding van een trekker die in zijn eentje in zijn tentje tussen ons was geplaatst, brachten we buiten een genoeglijke avond door. Maar omdat de wekker op 7 uur stond, was middernacht het sein om de kooi in te duiken.

Het was duidelijk wie er ochtend en wie er avondroeiers zijn..

In Gent roeiden we ’s morgens een stuk door de oude stad, waarna we met gevaar voor eigen leven uit de boten moesten zien te komen. Er waren plekken gereserveerd langs de galerijen van terrasjes aan het water, maar die lagen zo’n 1,5 meter boven het water.

Na een (h)eerlijke lunch, al dan niet biologisch met veel charme uitgelegd en opgediend, vertrokken we richting de sluizen.

De eerste 3 boten van HRV lagen met 12 anderen in de sluis, schuin ingeroeid en met een touw begeleid door de organisatie, zodat alles stevig naast elkaar lag. Er bleef nog een buurboot in een steengroef hangen toen het waterpeil zakte en een alerte roep van een clubgenoot voorkwam omslaan.

Na het schutten ging het door de oude en nieuwe haven naar de volgende grote sluis. Daar was het verval anderhalve meter en werd het water met donderend geraas naar binnen gepompt. Al met al was het best een spannend gebeuren daar in die sluizen.

Daarna ging het weer richting de roeivereniging en kwam er op 150 meter van de finish nog een heuse kluunopdracht. Via een sloot vol kroos, hetgeen zeer zwaar roeien is, kwamen we na zo’n 25 km weer bij de startplaats. Met slechts een paar kleine miezerbuitjes onderweg.

De gehele dag wedren wij gevolgd door de organisator, dhr. Erland. Een flamboyant figuur in bijzondere outfit. Onze voorzitter is meteen op zoek gegaan naar eenzelfde outfit, omdat het toch een extra tintje gaf aan deze dag.

Onze deelname bleek ook in de prijzen gevallen en we kregen een enorme beker mee naar huis. Het Drentse cadeautje aan Erland werd met blijdschap ontvangen. Boerenjongens en koeiendrop smaken overal goed.

Erland had speciaal zijn avondkostuum aangetrokken, hetgeen in de smaak viel bij de dames en heren.

Vrijdagavond namen we deel aan het Hespbuffet, hetgeen zeer smakelijk bleek maar ook zeer gezellig. We hebben veel ploegen gesproken in de sluizen en tijdens het buffet, het deelnemersveld bleek internationaal.

Zaterdagavond hebben we buiten op de camping de borrelhappen verder aangesproken en toen de eerste miezer viel, zijn de hutten en tenten opgezocht.

Zondag vroeg uit de veren, ons gebruikelijke eieren-met-spek ontbijt en daarna de tenten afgebroken. Heleen doet dat op een zeeeeer aparte manier overigens…

Twee boten gingen voor een tocht langs de Gentse Goudkust. Prachtige villa’s aan het water, jachthavens vol speedboten, waarvan sommigen met 4 motoren. We hebben zo’n 17 km geroeid met prachtig weer en dito uitzicht.

De andere leden gingen het historische Gent verkennen, een mooi plaatsje vol oude gebouwen.

Rond 14 uur aanvaarden we de terugreis en om 18 uur stond het pizzabuffet klaar. Nog even aanriggeren, boten schoonmaken en de boel opruimen en om half 8 ging iedereen huiswaarts.

Het was een ontzettend gezellig weekend, met mooi weer, veel gelach en een enorme hoeveelheid borrelhapjes.. Het was leuk om in diverse boten te roeien met steeds andere mensen en met relatief mooi weer. Voor herhaling vatbaar!

P.S. Friso: Ik heb de foto’s van de diverse deelnemers zo goed mogelijk op volgorde gezet en op de fotopagina geplaatst. Als er nog meer foto’s blijken te zijn, kan je ze naar mij sturen en dan probeer ik ze door de huidige serie te vlechten. De fotopagina kan dus nog veranderen; blijf kijken.