• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

SAIL vanuit de roeiboot, een impressie

Zaterdagnacht half 4. De wekker gaat. SAIL! Koffie zetten, de poezen van brokjes en water voorzien, de gesmeerde broodjes in de rugzak. Kwart voor 4, telefoon: Heleen: Ben je wakker? Ja, ik kom. Het is een zachte zomernacht. We rijden naar de loods. De eerste auto staat er al. Daar komt Bert op de fiets, en dan de tweede auto. We vertrekken op tijd, kwart over 4 zondagochtend. De botenwagen, met daarop ook een boot uit Assen, is ons reeds voorgegaan. Onderweg alvast een broodje, ontbijt. Voor zessen arriveren we bij roeivereniging RIC aan de Amstel. Het is inmiddels licht geworden, een heldere hemel, de zon bijna boven de horizon. Onze groep is compleet. Doosje en Kanaaljuffer gaan ons naar het IJ brengen om daar de tall ships te bewonderen. Maar eerst moeten ze nog aangekleed
worden. Met vereende krachten worden ze afgeladen, bakken met voetenborden, bankjes, roer en vooral de riggers. En dan begint het schroeven. De moeren losdraaien met een, ja wat voor sleutel? Een steeksleutel? Een baco? Een waterpomptang? Hoe dan ook, de moeren gaan er af, de riggers kunnen worden geplaatst en de moeren worden weer vastgeschroefd. Ik heb heel wat geleerd dus. Het lukt allemaal op tijd. Overal om ons heen mensen die boten optuigen. Langs de waterkant staan een paar mensen van de organisatie. Om kwart voor 7 (!) gaan de captains overleggen, Annet en Liesbeth zullen stuurvrouw zijn. En dan kunnen de boten te water, een voor een, dan snel uitzetten, zodat de volgende te water kan. De zon klimt hoger, het wordt steeds lichter, en daar gaan we.
Zondagmorgen half 8. Over de Amstel, langs het Tropenmuseum, richting IJ. In de woonboten is het nog stil, langs de kades een enkele vroege vogel met een kopje thee voor de deur. Amsterdam ontwaakt. Een troepje ganzen kijkt verbaasd naar al die drukte op het water, wij dus. Want file vorming voor de bruggen en dan maar proberen om in dit spektakel je roer recht te houden, je riemen heel, en vooral je hoofd koel.

We naderen het IJ. Eerst de Batavia, of was er eerst De Groene Draeck met politiekordon? Zit W A daar op het dek de krant te lezen? En daar is de Esmeralda, waar we zoveel over hoorden, en dan de Gloria en de Götheborg. Sedov en Halve Maen. De lucht is blauw, de zon wordt steeds warmer, de masten met hun gerimpelde zeilen steken prachtig af tegen de lucht en we kunnen even gewoon lekker roeien. Rondje IJ, we pauzeren even om een broodje te eten, slokje water, foto maken en vooral kijken en genieten. Maar dan moeten we ook terug. De eerste rondvaartboot probeerde zich al tussen de roeiers te dringen. Op de kades wordt het drukker. Er is golfslag, opspattend water, we roeien “op de benen” tot we in rustiger vaarwater verkeren. Sanitaire stop, een volgend avontuur, met veel hulp gelukkig. Shirts gaan uit en we roeien rustig terug. Is dat Artis, ja het is Artis. Er is vraag naar koffie, wordt langs de route helaas niet geserveerd. Op grasveldjes wordt gerust en genoten van de zon. We roeien terug, langs Carré, het Amstelhotel en dan RIC in zicht. Voldaan leggen we aan. Vanaf het terras een schitterend uitzicht over de Amstel. Gaan we nog even naar Oudekerk a/d Amstel? Toch maar niet. Royaal na het middaguur tuigen we de boten af. Moeren los, moeren vast, inpakken, tillen gelijk en daar gaat ie. Een zonnige stop langs het Veluwemeer. Toch jammer van dat badpak dat thuis ligt. Zo arriveren vrijwel tegelijk met de botenwagen bij de loods. Doosje en Kanaaljuffer worden weer geïnstalleerd. We krijgen er slag van. Morgen gaan ze weer te water. En wij nu naar huis. Het loopt tegen vijven. Het was een prachtige dag!

Nies