• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Tromp marathon tocht 56km

Leo, Atze, Rémy, Bert, Pouwlien, Marchien, Lida, Wilma en Ingrid gaan vanuit de loods, Wilfred heeft de botentrailer met de Kanaaljuffer en het Doosje erop zaterdag al meegenomen en vertrekt vanuit huis. Iedereen staat lekker in de zon fris en fruitig te wachten op het sein van vertrek. Daar gaan we, op naar Hilversum de navigatie geeft aan een uur en een kwartier, mooi ritje dus. De bolide ligt lekker op de weg en we zitten comfortabel naar spannende verhalen te luisteren die Lida ons vertelt. Aangekomen is Wilfred reeds bezig met de boten. Goedemorgen Wilfred.

Het is nog steeds een lekker weertje, we hebben het tot nu toe al getroffen.

We gaan de boten verder klaar maken, riggers erop, bankjes erin, voetenborden klaar en hup het water in en nu omkleden, overleg route, bakje koffie en een broodje en we zijn er klaar voor.
Het weer doet nog steeds leuk mee!
Daar gaan we, we roeien met elkaar op de eerste zes minuten, daarna zien we elkaar nog in de sluis en terug bij de Hilversumse roeivereniging Tromp. De 2 boten, met de “echte roeiers”, deze zeuren nl. niet deze roeien en gaan door tot die 56 km zijn geroeid. Zeuren mag later, klagen als je die behoefte hebt mag ook, maar lachen is beter.
Maar goed, we zijn nog geen 5 minuten aan het roeien en daar komen ze, die prachtige mooie kristalheldere regendruppels. We denken aan een klein buitje maar dit buitje duurt wat langer, je mag wel zeggen dat het een redelijke bui is die geen zin heeft ermee op te houden.
11 km., tijd voor de wissel, lekker kan de stuur die inmiddels ook erg nat is geworden zich weer gaan warm roeien. Wissel van roeiers/stuur is overigens alleen bij de echte dames roeiers boot, de echte roeiers mannen boot heeft een vaste stuur en wel Bert. Bert petje af want 56km sturen is ook een hele prestatie.
O ja had ik al gezegd dat het regende! We hebben het echt getroffen.
Het geluk welke wij hebben is dat er amper wind stond, de regen kwam recht naar beneden en was niet koud, hebben wij even mazzel.
We roeien gestaag door, pauze wordt eigenlijk niet genomen dan alleen even een snelle Jelle en een slok drinken en maar weer verder. De terrassen blijven dicht, de kettingen om de stoelen en tafels en het ziet er dan ook wel troosteloos uit met al dat water. Wel een mooi gegeven is dat het water verschoond wordt door al die regen, voor de natuur is het goed moet je maar denken.

Het Amsterdam Rijnkanaal over is een ware happening, Bert vond het echt vet, golven hoog en als je in de verte die enorme aken aan ziet komen roei je toch net even wat harder dan anders, je wilt ze niet te dichtbij hebben.
Vlak voor Abcoude moet er even uit de boot gegaan worden, er is verder geen boot te zien alleen een stuk of 30 schapen en veel stront. Terug in de boot zit er schapenpoep aan de schoenen, niet moeilijk doen, je bent toch al door en door nat dus de voetjes over boord en de schoenen even in de vaart en ze zijn weer schoon.

12.05 uur komen we door het pittoreske Abcoude, alles is nog in ruststand aldaar. Zou het door het weer komen.

Met af en toe een droog moment, waar je dan echt van genoot, komen we uiteindelijk weer bij de sluis het Hemeltje, dit is zo een 8km voor de finish. Heerlijk toch, nog maar 8 km dus een kleine 40 minuten even stevig door en dan hebben we deze mooie regenachtige zondag lekker doorgebracht.

We zijn allemaal nog goed te pas en wachten tot de sluis open gaat zodat we die laatste 8 km kunnen afleggen. We treffen het, normaal duurt het schutten incl. het open en dicht gaan van de sluis ca. tien minuten, vandaag is het extra gezellig want er is een of andere vlootdag en in de sluis worden er tijdens het schutten spelletjes gedaan, de mannen tegen de vrouwen. De tien minuten duren nu 45 minuten.

De spelletjes die gedaan worden zijn van een hoog niveau en de meedein muziek maken het helemaal af. De mannen hebben deze ervaring ook gehad, alleen met een heerlijk zonnetje dat maakt het vast leuker want toen de dames in de sluis lagen kregen die twee buien in de boot die die dag nog niet gezien waren. Grote dikke druppels en veel ….heel veel water denderden naar benden.
Gelukkig hadden we leuke muziek en wiebelden daar vrolijk op mee.
We zijn goed gemotiveerd om de sluis uit te gaan en wachten niet eens tot de deur helemaal open is, met 13,5 km per uur knallen we de sluis uit, tot er gevraagd wordt mag het iets rustiger en niet eerder. De zon is inmiddels gaan schijnen, precies volgens de weerberichten voorspelden. We komen weer aan bij Tromp, blij dat we er zijn. Even wat drinken met de mannen, die zaten er al een
uurtje, douchen, droge kleren aan, boten op de trailer en op naar Hoogeveen. 19 uur zijn we bij de loods, maken de boten weer vaarklaar en een ieder begeeft zich weer naar huis.

Het was met recht een prestatietocht, 56 km met als hoofdrolspeler de regen maakt het er niet aantrekkelijker op. We hebben ondanks die regen een prima, mooie en gezellige marathon geroeid! De spieren zijn wat stram, maar niet getreurd we gaan maar kijken welke marathon nu geroeid gaat
worden.

Tot de volgende!