• slide 2
    Vechtrace 2015 Heren dubbel twee Binne/Fred

Weerribbenmartahon 2015

Zaterdag 11 april zijn er 3 boten van de Compagnie het water opgegaan in Steenwijk om de Weerribbenmarathon te roeien. Te weten de H4xen Mix2x voor de wedstrijd en een boot voor de prestatietocht. Beiden 50km lang.

Ingrid, Annemarie en Alfred deden mee in de Mixklasse 2x. We maakten op voorhand goede kans om bij de eerste vier te eindigen, kijkende naar het deelnemersveld. Met 4 deelnemende boten in deze klasse een calculerende gedachte.

Door de verwachte harde wind werd de route iets ingekort van 54 naar 50km. Het stuk over het Giethoornse meer aan lager wal werd uit voorzorg uit de route geschrapt. Een verstandige beslissing.

Om 7:15 werd de reis naar ’t Diep in Steenwijk aanvaard. De avond ervoor hadden al een aantal deelnemers de boten geriggerd. Het was dus aankomen en instappen. Super geregeld! Na de stuurmannenbijeenkomst in het vernieuwde pand van ’t Diep werd tegen negenen de boot het water in getild.

Ingrid en Alfred waren de eerste roeiers en Annemarie de stuur. Om 9:15 passeerden van de startlijn. Al vlot werden 2 boten door ons achterhaald, maar ook werden wij door de uiteindelijke winnaar, de roeiers van de Zwolsche, vlot ingehaald. Wij hebben getracht ze nog even bij te houden, maar helaas waren deze 2 vrouwen en een man te sterk voor ons. Ondertussen maakten we mooi snelheid en zaten we met tegenwind op een gemiddelde van 10,3 km p/u over de eerste 8km.

Tijd om te wisselen. Alfred aan het roer en de dames aan de riemen. De ruimte op het water werd beperkter en we werden hier en daar opgehouden door smalle vaarten en langzamere en moeizaam manoeuvrerende mix4x-en. Dit kost tijd en snelheid. Ook een straffe tegenwind en fikse golven op de Beulakerwijde was slopend voor de beide roeiers. De gemiddelde snelheid had er onder te leiden.

Tijd om Ingrid af te lossen. Die had er ondertussen wel 16km opzitten. Ingrid aan het roer na gewisseld te hebben bij de valse trog. Ondertussen waren wij in een zeer felle strijd gewikkeld met een D4x van de Wetterwille. Zo fel dat beide boten de verkeerde afslag namen en richting Blokzijl voeren. Gelukkig werd na een dikke 100 meter deze fout ontdekt. Snel keren en nu wel de goede richting nemen. Wel balen! Op naar 12 dachten. We roeiden met weinig andere boten om ons heen. Wel veel wenden en keren door de smalle slootjes. De gemiddelde snelheid zakt onder de 8km per
uur. Gedoe bij lage bruggetjes en smalle keerpuntjes, een langzamere andere boot en te laat een afslagje zien kost tijd. Maar goed, alles goed door gekomen en Ingrid afgelost voor het sturen.

Even een plaspauze en samen wat eten en drinken en gauw weer verder. Annemarie aan het roer. Meer ruimte op het water, betekend een hogere snelheid. Toch even de afslag richting Kalenberg te laat gezien. In de ankers, strijken en weer verder. Kalenberg , here we come! In Kalenberg opzoek naar een wisselplek. Veel tijd verloren, stoppen, te hoog, weer door, stoppen, weer geen goede plek. Uiteindelijk zijn Ingrid en ik maar over elkaar heen gekropen. Met 16 km achter de rug, was Alfred er wel even aan toe. De slootjes werden weer wat smaller en we stuiten op een groep Leidenaren in een gehuurde 4x van ’t Diep. Het sturen daar ging niet geweldig en de boot liep meerdere keren vast in de krappe bochten en krappe bruggetjes. Uiteindelijke kunnen wij hen inhalen. We roeiden SB met hen mee….maar zij gingen aanleggen. Toch maar even kijken, Alfred, gaan wij wel goed…NEE! Houden beide boorden, keren en de 100 meter weer terug roeien. Ondertussen ingehaald door D2x en een zingende stuur van een H2x. Op jacht naar deze boten! Ondertussen beland op de Wetering-Zuid. Het laatste stuk voor de BB-uit naar het kanaal richting Steenwijk. Tijd om te wisselen. Vlak voor de afslag een geschikt plek gevonden.

Ingrid mag het laatste 8 km sturen. Annemarie en Alfred beginnen aan de laatste 8 km. Annemarie heeft er al 8 opzitten en is niet helemaal okselfris meer, ook Alfred heeft zijn beste tijd gehad! Eerst nog even traditioneel de afslag voorbijvaren, houden beide boorden, keren en weer door en het kanaal naar Steenwijk op. 8km to go! Gelukkig veel wind mee richting de roeivereniging. De laatste kilometers zijn ondanks dit een ware beproeving en Annemarie en Alfred gaan volledig stuk. Maar na het zuur is er het zoet! Na 5:51 uur roeien passeren Ingrid, Annemarie en Alfred onder luide toejuichingen van de mensen op de wal de finish! De doelstelling om binnen de 6 uur te finishen is gehaald! Na de boot uit het water te hebben getild omkleden op naar een heerlijke soep en een welverdiend biertje. Tijdens de prijs uitreiking is bleek dat wij op de derde plek zijn geëindigd. We waren toch nog ergens stiekem gepasseerd door een andere mix-ploeg. Het mag de pret niet drukken: we kijken terug op een zeer geslaagde en goed georganiseerde Weerribbenmarathon.

Ingrid, Annemarie en Alfred